У Музеју Народног позоришта одржана промоција аудио књиге „Шекспир: сонети“

Промоција аудио књиге „Шекспир: сонети“ одржана је 5. децембра у Музеју Народног позоришта у Београду.

То јединствено издање, које је одлуком релевантног колегијума уврштено у библиотечки фонд Српске академије наука и уметности, заједнички потписују Јелисавета Милојевић са Филолошког факултета и глумац Народног позоришта Хаџи Ненад Маричић.

Састављена од 53 сегмента, од којих је 51 Шекспиров сонет, ова аудио књига у трајању од 72 минута представља заиста велики подухват у нашем издаваштву чиме се не могу похвалити ни много развијеније културе.

У новом преводу професорке Милојевић и изванредној интерпретацији Маричића пред слушаоцима се налазе сонети непролазне уметничке вредности, са ванвременским порукама које преносе.

Вилијам Шекспир, који се сматра највећим писцем енглеског говорног подручја и драматургом светског гласа, рођен је 26. априла 1564. године у Стратфорду на Ејвону, где је и одрастао.

Опус његових дела која су сачувана до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета и неколико песама.

Шекспирови позоришни комади су преведени на многе светске језике и приказују су свуда у свету више него било који други.

Интересантан је и податак да је он најизвођенији и најдуже игран драмски писац у 150 година постојања Народног позоришта у Београду. 

Шекспир је преминуо у родном граду 23. априла 1616. године.
М.Б. 

Прочитајте још вести