У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ "БРАНИСЛАВ НУШИЋ, ЖИВОТ И ДЕЛО"

Монографија Рашка В. Јовановића "Бранислав Нушић, живот и дело", у издању ЈП Службени гласник, представљена је у четвртак 23. октобра у Музеју Народног позоришта (НП) у Београду.
Најновија књига о Браниславу Нушићу, поводом 150 година од његовог рођења, говори о животу и обимном стваралачком делу једног од најплоднијих и најпопуларнијих српских писаца уопште, а посебно на размеђи 19. и 20. века.
Нушић је својим делом обележио српско драмско стваралаштво тог периода и касније, а његов утицај видљив је и данас у 21. веку.
Као писац са успехом је стварао још и приповедачку, романескну и меморарску прозу, а истицао се и путописним и етнографским делима.
Био је и песник и сатиричар.
Дуги низ година бавио се и новинарством, покретао је и уређивао више листова, док је потписујући се као Бен Акиба успоставио и новинарску козерију код нас.
Дело говори о свестраној личности живог и радозналог духа, необично активној у готово свим сферама друштвеног живота, а нарочито у области драме и позоришта.
Осим аутора Јовановића, на промоцији су говорили театролошкиња и позоришна критичарка Драгана Бошковић, драмски писац Синиша Ковачевић, начелница Гласникове Службе за маркетинг и односе с јавношћу Златица Ђокић, театролог Радомир Путник и уредник у "Службеном гласнику" Јово Вукелић.
У програму су учествовали првакиња Драме Народног позоришта у Београду Радмила Живковић и глумци НП Бојана Бамбић и Павле Јеринић.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести