У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНО "ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ" ПОСВЕЋЕНО БРАНИСЛАВУ НУШИЋУ

"Вече поезије", које је у оквиру истоименог циклуса одржано 19. јануара у Музеју Народног позоришта у Београду, било је посвећено Браниславу Нушићу.

Присутне је поздравио директор Музеја Драган Стевовић који је подсетио да је Нушић преминуо пре тачно 76 година (Београд, 20. октобар 1864 — Београд, 19. јануар 1938).
Он је напоменуо да се ове године навршава и 150 година од његовог рођења и истакао да ће, тим поводом, Народно позориште у Београду као и друге културне институције разним програмима обележити тај јубилеј.
О стиховима истакнутог српског књижевника и комедиографа, некадашњег управника Народног позоришта, говорио је театролог др Рашко Јовановић који је, између осталог, казао да је Нушићева поезија "нажалост некако заборављена и скрајнута". 
Према његовом мишљењу, Нушићево песничко стваралаштво могло би се поделити у три правца.
- Први циклус је обухватао песме које су писане у стилу Јована Јовановића Змаја. Потом, други циклус се односи на љубавну, лирску поезију, а трећи на сатиричне песме - рекао је господин Јовановић.
Он је изразио наду да ће ова година, у којој се прослављају два значајна јубилеја - 150 година од рођења Нушића и 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, бити "велики празник наше културе".
- Захвалан сам Музеју Народног позоришта и господину Стевовићу што су нам омогућили да вечерас слушамо поезију Бранислава Нушића - додао је Јовановић.  
Нушићеве стихове казивали су глумци Лепомир Ивковић, Павле Јеринић, Бојан Кривокапић и Соња Кнежевић.
Публика је била у прилици да чује песме "Крај колевке своје сестричине", "Где се двоје свађају, ту се трећи користи", "Први пут на орању", "Љуб'те се браћо", "Не мешај се у туђе послове", "Поздрав", "Молитва крај спомена", "Тешка суза", "Спомен", "Два сиротана"...
"Вече поезије" први пут је одржано 30. новембра прошле године и од тада је на редовном репертоару Музеја једном месечно.
У претходна два циклуса, која су била посвећена поезији најпознатијих светских и домаћих песника различитих епоха, учествовали су глумци Иван Босиљчић, Стела Ћетковић, Марија Вицковић, Небојша Кундачина, Нела Михаиловић, Борис Пинговић, Хаџи Ненад Маричић и Драган Николић.
М.Б.