У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ДАРОВИ И ДАРОДАВЦИ“

Изложба „Дарови и дародавци“, коју су заједнички приредили Ана Томић, Весна Бижић Омчикус и Александар Келић, отворена је у понедељак 9. фебруара у Музеју Народног позоришта у Београду.
Присутне је, у име Куће, поздравио директор Музеја Драган Стевовић који је подсетио да је Национални театар добио свој музеј пре четири и по године и напоменуо да је он формиран на основу поклона.
Стевовић је објаснио да је то био једини начин с обзиром на то да се музеј налази у саставу установе и да због тога нема свој фонд, односно могућност да откупљује музеалије.
Он је рекао да ова изложба представља “захвалност свим људима, дародавцима нашег музеја, на основу чијих дарова је формирана наша збирка”.
Испред групе аутора, обратила се Ана Томић која се у њихово и своје име, захвалила свим дародавцима на, како је рекла, поверењу, стрпљењу и одвојеном времену које је било неопходно да би се реализовала једна оваква поставка.
Пре него што је изложбу прогласила отвореном, госпођица Томић је дародавцима уручила захвалнице и нагласила да оне представљају уздарје свим тим људима добре воље који су својим даровима помогли формирање музејске збирке.  
Академски сликар Димитрије Дишко Марић, у име дародаваца, захвалио је управи Музеја Народног позоришта “на лепом и отменом гесту” чији крајњи резултат представља ова јединствена изложба.
Он је подсетио да је највећи део збирке формиран захваљујући ангажовању тадашњег управника Националног театра Божидара Ђуровића, за време чијег мандата је музеј и отворен.
Концепт изложбе, која би требало да послужи и као подстрек другима да се упишу на листи добротвора Музеја Народног позоришта у Београду, осмишљен је тако да је уз одабрани поклоњени предмет приказан портрет дародавца и његова прича.
Аутори изложбе, од укупно 24 дародавца, успели да остваре сарадњу са њих 18.
Међу њима су Бисерка Цвејић, Мира Ступица, Радмила Бакочевић, Бреда Калеф, Милица Зајцев, Мирјана Теодоровић Јанчић, Гордана Ђорђевић Денић, Дина Борозан, Елеонора Хрушка, Гордана Куић, Мирјана Чангаловић, Оливера Викторовић Ђурашковић, Слободанка Прибаковић Костић, Татјана Ријавец Ћурчић са супругом Милорадом Ћурчићем , Владислав Бобић, Димитрије Марић, Душан Ђоковић и Горан Марковић.
Изложба ће бити отворена до средине маја.
М.Б.

Више фотографија са отварања изложбе можете погледати ОВДЕ