У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРЕДСТАВЉЕНО 12. ИЗДАЊЕ “ШАКЕ СОЛИ” МИРЕ СТУПИЦЕ

У Музеју Народног позоришта, у четвртак 5. априла представљено је 12. допуњено издање књиге Мире Ступице “Шака соли”, коју су заједнички објавили Национални театар и КИЗ “Алтера”.

Уочи почетка промоције, управник Божидар Ђуровић уручио је госпођи Ступици, “Сребрњак Народног позоришта” као успомену на ово вече.
- Под српским позоришним небом било је много глумаца које ћемо памтити, али је Мира Ступица јединствена. Ми смо поносни и срећни што је са нама. У жељи и нади да што дуже буде са нама, да од ње још увек учимо, у име Народног позоришта, нашој Мири дарујем овај Сребрњак - истакао је он.
Поздрављајући окупљене пријатеље и поштоваоце, госпођа Ступица, дива српског и југословенског глумишта и дугогодишња чланица Народног позоришта, рекла је да је збуњена, јер није очекивала да ће срести толико драгих људи.
- Хтела бих да вам кажем много лепих ствари, али стара сам, не могу. Међутим, старост није оправдање за то. Реакцију на ово што сам сада слушала, показују моје дрхтаве руке - казала је она љубећи признање које је добила.
Ступица је подсетила да је књигу својих сећања и размишљања писала пре 20 и више година.
- То је добра књига, имала је огроман број читалаца и многи су је похвалили. Када ми је Народно позориште понудило да је поновимо, пристала сам и мислила да ћемо имати једну обичну промоцију. Много вам хвала што сте дошли. Сада видим елиту и, мада збуњена, срећна сам што сам овде вечерас - истакла је славна глумица.
О књизи, али и о животу и раду велике драмске уметнице говорили су оснивач и директор Академије уметности Душан Ђоковић, глумица Добрила Стојнић и драматург Жељко Хубач који је прочитао и писмо редитеља Јагоша Марковића и рецензију проф. др Петра Марјановића који је оценио да 12 издања „Шаке соли“ потврђује и велики одјек који је она имала код читалаца, не само на просторима наше негдашње државе него и у иностранству.
- У својој  мемоарској прози Мира Ступица, чини видљив напор да веродостојно следи догађања која су испунила њен живот, али је лепота и узбудљивост њене књиге, пре свега, у изненађујућој вештини писања и неуобичајеном личном начину откривања себе и људи чије судбине описује. Књига Мире Ступице до те мере је храбро писана да нико неће имати право да тражи оно чега у њој нема и о чему она није желела да пише. Када пише о својим успесима, Мира Ступица чини то без разметања, са смерношћу, за своју професију неуобичајеном, и са особеном самоиронијом и духовитошћу, а када пише о несрећама које су је у јатима пратиле, са непогрешивим осећањем за меру одређује границу патње и личне трагедије које ће открити – приметио је Марјановић.
Према његовим речима, иако пише о себи и свом животу, главна личност ове књиге је Бојан Ступица (њен театарски Пигмалион, други супруг и неприкосновени мушкарац међу мушкарцима њеног живота), о којем, не скривајући тамну страну њиховог односа, пише са љубављу и дивљењем.
- Осим Ступице, она у књизи помиње шест стотина имена и сажетим портретима представља педесетак личности из породичног, позоришног и политичког круга, тако да би „Шака соли“ (проницљиво нађен, метафоричан наслов) могла да буде и михизовски насловљена: „Аутобиографија о другима“. Књига „Шака соли“ сведочи о духовној и физичкој снази Мире Ступице, личности богомданог глумачког талента, коју ниједна животна недаћа није могла да сломи и победи. Зато она данас, успешно се носећи са заслужено извојеваном харизмом глумачког великана, врхунску срећу налази у породици и пријатељима, које сматра највећим даровима од Бога. Зато бих на крају рекао, парафразирајући мисао Милана Грола изречену у сећањима на Добрицу Милутиновића: пишући свој животопис Мира Ступица, која је у позоришту играла велики број улога, чувала се да и у књизи игра улогу глумице, дубоко поштујући позив глуме и позив човека у глумцу – истакао је Марјановић.
На крају промоције, видно узбуђена, са сузама у очима, Ступица, коју су присутни поздравили бурним аплаузом, рекла је да не може да пронађе праве речи да им се захвали.
- Можда моје сузе то боље знају. Нисам се надала оваквом сусрету. Толико сте били добри и пажљиви и толико ми личите на људе које ја волим. Никад нећу заборавити овај сусрет са вама, никад. Ја одлазим скоро, али знам да ћете ме се сећати и хвала вам - рекла је Ступица.
”Шака соли” је, како је својевремено оценио позоришни критичар и хроничар Феликс Пашић, књига сећања, успомена на људе и догађаје, на различита времена и прилике, писана са мером, добрим укусом, али и са бескрајном занимљивошћу.
- То није књига о позоришту, већ о једном богатом животу без улепшавања, коју је могла да напише једна комплетна личност - и као човек и као уметник. Са “Шаком соли” Мира Ступица је високо подигла лествицу наше мемоарске књижевности”, рекао је Пашић још пре десет година, а књига је у међувремену постала прави бестселер.
М.Б.