У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАН ДРУГИ БРОЈ РЕВИЈЕ “МУЗИКА КЛАСИКА“

Други број тромесечника "Музика класика", прве српске ревије посвећене класичној музици, представљен је у уторак 29. марта у Музеју Народног позоришта.

Обраћајући се бројним поклоницима класичне музике, историчарка и кустоскиња Зорица Јанковић оценила је да је часопис “Музика класика” објављивањем другог тромесечника потврдио успешан старт у медијском простору који до сада у нашој земљи није био адекватно покриван.
- Двоје младих људи који су се већ потврдили у свом основном позиву, доцент Медицинског факултета доктор Предраг Митровић и музиколог Александра Паладин смогли су снаге да у време економске кризе покрену ревију класичне музике која је по садржају, квалитету текстова и графичком дизајну у равни са водећим светским часописима те тематике – казала је Јанковићева.
Она је додала да “Музика класика” постаје трезор музичке свакидашњице, јер је у њој комплетан потенцијал будућег представљања данашњих музичких збивања.
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић, пожелео је добродошлицу у једној од најстаријих зграда у којој се век и по баштини српска култура, која је крајем прошле године постала и дом најмлађег музеја у Србији, Музеја Народног позоришта.
- Када се споје старост и младост, прожимање искуства, дара и енергије, ствара се нешто ново и другачије. Драго ми је што се управо у нашој кући чија је делатност
нераскидиво повезана са музичком уметношћу, представља други број најмлађе ревије у Србији - казао је Ђуровић.
Музиколог Бранка Радовић је истакла да "Музика класика" није само попунила огромну празнину у нашој музикологији, већ је и означила важне тренутке у музичком животу.
- Музикологе нико не пита за реч, за нас одавно нема места. Сада смо добили простор за музичку критику у ревији која на добронамеран начин пружа широку палету музичких дешавања – рекла је она.
Радовићева је похвалила осниваче часописа Предрага Митровића и Александру Паладин, што сведоче о тренутку добронамерно и ништа не искључују са наше музичке сцене.
- Нама недостаје ширина погледа, јер смо склони да будемо лични. Не желим то овој ревији која негује потпуно другачије тенденције - казала је госпођа Радовић.
Према њеним речима, ревија "Музика класика", која дотиче све жанрове и фестивале, "заронила" је и у мале градове у Србији у којима се такође одвија музички живот, а не само у престоници.
- Бројни су разговори са музичарима, младима као што је у овом броју интервју са пијанистом Владимиром Милошевићем, доајенима наше музичке сцене гитаристом и педагогом Јованом Јовичићем, а то нама недостаје – додала је Бранка Радовић.
О репрезентативном часопису са компакт диском који бележи музички тренутак у коме живимо, модерно дизајнираној музичкој ревији којом можемо да се поносимо пред гостима из света који свирају у Коларчевој задужбини, говорила је и директорка те културне институције Јасна Димитријевић.
У музичком програму учествовале су чланице Београдског квартета харфи и директорка Опере Народног позоришта Катарина Јовановић.
М.Б.