У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАНА КЊИГА „ПОЗОРИШТЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ“

Књига „Позориште у окупираној Србији“, чији је аутор др Боро Мајданац, а издавачи Удружење драмских уметника Србије и КИЗ Алтера, представљена је у уторак 4. октобра у Музеју Народног позоришта у оквиру циклуса „Промоције”.

Поред аутора, о овом вредном историјском штиву и времену које обухвата, говорили су драмска уметница Ксенија Јовановић, председник Удружења драмских уметника Србије Љиљана Ђурић, професор Факултета драмских уметности у пензији Алојз Ујес и театролог Јован Ћирилов.
Поднаслов књиге је „Позоришна политика у Србији 1941-1944“, што је тема докторске дисертације коју је искусни архивски стручњак Мајданац одбранио 2007. године на ФДУ.
Његов ментор Ујес истакао је да је ова књига сама за себе читав позоришни архив - са документима, исказима и фотографијама на више од 860 страница.
Он је подсетио да је то први научни рад којим се обухвата цела Србија и њена позоришна делатност у време Другог светског рата, с обзиром на то да је деценијама након рата званична политика одбацивала поменути период.
- То јесте било под управом немачких окупационих власти, али је свакако део српске позоришне историје - нагласио је Ујес, додајући да је у доба окупације у Србији било више позоришта - градских, сеоских, школских, војних и других, него данас.
Према његовим речима, ово дело трајне вредности створено је дуготрајним и упорним радом аутора, који је пре свега проналажењем нових, непознатих докумената, великим бројем фотографија (портрета, сцена из представа, зграда, архивских аката), тумачењем и теоријским сажимањем бројне стручне литературе успео да реконструише систем културне и позоришне политике у доба окупације.
Првакиња Народног позоришта у пензији Ксенија Јовановић оценила је да ова књига, која нас скоро седам деценија враћа у прошлост, представља „задивљујући документ о позоришном животу у окупацијском Београду“.
- Она је драгоцен, непроцењив, документ, брижљиво и стрпљиво писан на основу веродостојних факата, који богато осветљава позоришни живот током Другог светског рата у Србији. Ова књига ми је помогла да дођем до неких нових сазнања и да освежим свој став везан за тај период. За све будуће истраживаче позоришта, књига Боре Мајданца биће незаобилазна помоћ и узбудљива прича о најтежим данима позоришног живота у Србији – истакла је госпођа Јовановић.
М.Б.