У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА, У ОКВИРУ "НОЋИ МУЗЕЈА", ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "АЛЕКСАНДАР БУГАРСКИ - НЕИМАР ПО МЕРИ КРАЉА"

У оквиру манифестације "Ноћ музеја", у суботу 7. јуна, у Музеју Народног позоришта у Београду, отворена је изложба "Александар Бугарски - неимар по мери краља", ауторке Марије Кузминац.
Присутне је поздравио директор Музеја Драган Стевовић који је истакао задовољство што је једна оваква изложба, посвећена најзначајнијем архитекти свога времена у Србији, отворена баш у овом галеријском простору.  
Говорећи о Бугарском (1835 —1891), архитекти зграде Народног позоришта у Београду и бројних здања старог Београда, Стевовић је изразио жаљење што се о једном таквом великану веома мало зна у јавности.
- Нажалост, још једном смо, као народ, показали да своје велике људе нисмо баш умели да пазимо и чувамо. Данас нема сачуване ниједне једине фотографије Бугарског, чак ни његово гробно место више не постоји... Све, везано за њега и његову породицу, нестало је у вихору Првог светског рата и после тога. Управо, из тих разлога, ова изложба, која представља заиста један озбиљан истраживачки подухват Марије Кузминац, веома је значајна за све нас. Честитам Марији на њеној првој изложби и желим јој још много овако лепих и успешних поставки - поручио је Стевовић.
Напомињући да је имала велико задовољство да ради са својом колегиницом - историчарком уметности Кузминац, кустоскиња Музеја Ана Томић оценила je да ова изложба представља ауторкин обиман истраживачки рад посвећен једном од најзначајнијих српских архитеката.
Она је, између осталог, подсетила да је Бугарски, који је био први школовани архитекта код нас, увео елементе академизма у српску архитектуру
- Надам се да је изложба у нашем Музеју само почетак приче о Александру Бугарском, јер, ова прича, свакако, захтева наставак - додала је Ана Томић.
Кузминац се захвалила управи Народног позоришта и представницима Музеја на указаном поверењу и храбрости да њој као, како је рекла, неафирмисаном историчару уметности, допусте да баш у једном оваквом простору реализује своју прву самосталну изложбу која обухвата неколико тематских целина.
- Веома сам срећна што се она налази у згради коју је Бугарски пројектовао, јер то целој овој причи даје једну посебну ноту. Он је у Београду урадио 126 грађевина и желела сам да поставка управо буде базирана на том сегменту његовог рада који се односи на нашу престоницу - рекла је Кузминац и указала да је Бугарски, који је пројектовао бројне зграде и у другим градовима, не само код нас, него и у Европи, био пионир ренесансног израза у архитектури.
- Волела бих да ова изложба буде повод да се људи запитају зашто постоји тако мало података о овом архитекти. Желела бих да она буде само почетак једне приче, јер сматрам да овако велики неимар никако не би требало да се заборави. Мислим да му бар толико дугујемо - нагласила је Марија Кузминац.
Изложба ће бити отворена до октобра.
М.Б.

Више слика можете погледати ОВДЕ