У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ "МУЗИКА КЛАСИКА" ЗА 2012. ГОДИНУ

Свечана додела годишњих награда Агенције "Музика класика" за 2012. годину у 17 категорија и промоција новог броја ревије "Музика класика", одржана је у четвртак, 31. јануара у Музеју Народног позоришта у Београду.

Међу овогодишњима лауреатима је и Народно позориште које је добило Награду за изузетан допринос класичној музици, а у име Куће, признање је примио в.д. управника Дејан Савић.
Честитајући уредништву "Музике класике" јубиларни десети број, он је рекао да му је веома драго што на тржишту постоји један такав магазин.
- Прошло је четири године откада је покренут, ово је десети број... значи да је нађен један добар модел, добар рецепт како и једно овакво штиво може да нађе своје читаоце. Мислим да је ово часопис који представља једну прекретницу у популаризацији, макар на овај писани начин, уметничке музике код нас. У то име, захваљујем се јако много на овој награди, која нам заиста пуно значи, и желим вам успешну будућност - поручио је Савић.
Награда ревије "Музика класика", установљена 2010. године, осмишљена је као признање домаћим уметницима, ансамблима, фестивалима, издавачима, критичарима, музичким институцијама и медијима који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на српској музичкој сцени.
Стручни жири одабрао је уметнике и институције за које је оценио да су оставили најзначајнији траг у музичком животу Србије у 2012.години: најбољи мушки извођач је Јован Богосављевић, виолиниста, женски извођач године Анета Илић, сопран а млади извођач године је Милош Исаиловић, балетски играч.
Композитор године је Срђан Хофман за дело "Огледало" за трио и камерни гудачки ансамбл, поруџбина 44.Бемуса на коме је премијерно изведено, а композитор године за примењену музику Иван Бркљачић, за оригиналну музику за филм "Устаничка улица". Оркестар године је Симфонијски оркестар Радио телевизије Србије, музички издавач године је Удружење композитора Србије, за партитуре четири свите из балета "Охридска легенда" Стевана Христића.
Стручни жири за концерт године одабрао је наступ који је трио "Покрет" одржо 4. маја у сали Коларчеве задужбине, за књигу године изабрао је "Музичке белешке" Гордане Крајачић, албум године Петар Коњовић "Женидба Милошева", "Сељаци" у издању САНУ.
Најбољи музички фестивал у 2012.години су "Мокрањчеви дани" у Неготину а музички фетсивал од регионалног значаја "Обзорја на Тиси" у Новом Бечеју.
Кртичар године је Марија Адамов, а АД "Политика" је медиј најзаслужнији за афирмацију уметничке музике у 2012.години.
Организатор године је Центар за музику Коларчеве задужбине а музичка институција године Факултет музичке уметности.
Нови број часописа "Музика класика" доноси бројне актуелности са концертних подијума, осврте познатих музичких критичара, интервјуе, најаве концерата...
М.Б.