У МУЗЕЈУ НП ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ГОРДАНЕ КРАЈАЧИЋ "МУЗИЧКА СВАШТАРА"

Књига Гордане Крајачић "Музичка сваштара" представљена је у четвртак 23. маја у Музеју Народног позоришта у Београду, у оквиру циклуса "Промоције".

Поред ауторке, о књизи су говорили музиколог Алексндра Паладин, филолог Нада Томић Драшковић, музиколог Маја Чоловић Васић и технички уредник књиге Ана Јанковић."Музичка сваштара" је својеврсна хронологија музичких догађања на нашој и европској музичкој сцени у 2012. години, а поред тога бави се и историјом уметности, путописима и Хроником човечанства.
- Захвалила бих се Гордани од свег срца што нам је подарила још једну књигу. Увек је задовољство радити са њом, пре свега, зато што пише веома инспиративне текстове. Књиге Гордане Крајачић су више него драгоцене зато што остављају траг о свему ономе што ми живимо и што она живи са нама. Њене књиге нас описмењавају на разне начине. Лепо је што Гордана сведочи за све нас шта се у музици догађало свих ових година не само у Београду и Србији, него и у свету - казала је Ана Јанковић.
Алексндра Паладин је истакла да ова, 16. по реду, књига Гордане Крајачић, представља "нови прозор у свет ауторкиног музичког живота који се одиграва вишеслојно кроз њене различите доживљаје уметности".
- Музика као централна тема отвара читав спектар разматрања за које ауторка бира различите форме изражавања; од критике, преко приказа до поетичних есеја. То је нови поглед на концерте, путовања, личности, догађаје, фестивале... На тај начин, разноликост интересовања уоквирена је засебним целинама, што целокупној књизи даје посебну систематичност - оценила је она.
У музичком делу програма учествовали су др Урош Дојчиновић (гитара) и Ансамбл за стару музику „Путујући свирачи”.
М.Б.