У МУЗЕЈУ ОДРЖАНА МОДНА РЕВИЈА “ДОТЕРАНЕ ЗА ПОЗОРИШТЕ“

Модна ревија „Дотеране за позориште“, ауторке Милене Радовић, одржана је у среду 23. марта у Музеју Народног позоришта.

Увод у овај догађај, који је привукао веома велику пажњу публике и медија, почео је нумером “О соле мио” у извођењу првакиње Опере Сања Керкез, а потом се присутнима обратила кустоскиња Музеја Зорица Јанковић која је подсетила да је та установа, од када је отворена 22. новембра прошле године, за веома кратко време, поштујући основне принципе музеологије и особености тематике, успела да публици понуди и прикаже оно што је и очекивала.
Јанковићева је прецизирала да је реч о историјском прегледу развоја свих сегмената позоришне уметности оствариване у Националном театру, у мери која одговара њеном колективном сећању, где су у првом плану врсни позоришни ствараоци представљени кроз фотографије, документа, слике, цртеже, костиме, сценске предмете...
- Боравећи у овом простору, у то сте се могли и сами уверити. Али, наша је жеља да успоставимо и комуникацију са публиком и да имамо “живи” музеј. Досадашњи број посетилаца говори да смо у томе и успели. Вечерас се бавимо савременошћу, а о њој је Густав Паули, један од највећих светских музеолога, једном приликом рекао: “Савременост спада у најнепосредније и најлепше задатке музеја”. А, у неко будуће време, за истраживаче историје нашег Националног театра, поред штампаних и електронских записа о изведеним представама и позоришним ствараоцима, од велике важности биће и информације о амбијенту у којем су оне стваране – казала је Јанковићева.
Према њеним речима, данас када се преко старих фотографија упознајемо са изгледом знаменитих позоришних стваралаца, незаобилазна је и наша перцепција стила њиховог одевања, која неминовно, у садејству са ликом, гради нашу укупну слику о њима.
- Музеј Народног позоришта вечерас приређује живу изложбу савременог одевања ауторке Милене Радовић под називом “Дотеране за позориште”. Милена, као дипломирани историчар и модни дизајнер, има иза себе већ десет реализованих модних пројеката приказаних у оквиру недеље моде “Fashion selection”. Она најбоље зна да ће вечерашња промоција њене колекције, намењене позоришним ствараоцима и онима који походе позориште, имати најбољи спој њене две највеће професионалне љубави, историје и моде, у овом музеју који тежи да поред историје Националног театра, буде и трезор његове свакидашњице – рекла је она. 
Моделе су, праћене објективима бројних фоторепортера и камермана, представиле уметнице из Националног театра - првакиња Опере Сања Керкез, глумице Бојана Стефановић и Јелена Хелц и балерине Александра Бибић, Олга Олћан и Дрина Пешић.
У име њих, публици се на подршци и аплаузу захвалила Пешићева, док је Милена Радовић истакла да је циљ овог перформанса био да се “врати онај стари сјај оваквим установама од изузетног културног значаја као што је Народно позориште”.
- Негде се мало изгубила она лепа навика да се заиста дотерамо за позориште, не само за премијере, него и за друге представе. Покушали смо овом приликом да вратимо ту културу савременог одевања у оваквим установама – рекла је ауторка модне ревије.
М.Б.