У СОФИЈИ УРУЧЕНА НАГРАДА ДРАМСКОМ ПИСЦУ ИВАНУ ДИМИТРОВУ

У Театру младих „Николај Бинев“ у Софији, у присуству директора Театра Владимира Љуцканова и координатора пројекта „Млада балканска драма“ Петра Каукова и Жељка Хубача, уприличена је додела награде за најбољу драму конкурса за драмски текст, који је спроведен у Бугарској, у оквиру овог међународног пројекта који заједнички спроводе Народно позориште у Београду и Театар младих „Николај Бинев“.

Добитник награде је Иван Димитров, за комад „Временска болест“, који ће премијерно бити изведен на Сцени „Раша Плаовић“ до краја ове сезоне. Додела награде за најбољу драму конкурса који је спроведен у Србији, Горани Баланчевић за комад „Центар за принудно слетање“ биће одржана 15. новембра у Народном позоришту у Београду.
Иван Димитров je рођен 1983. године и дипломирао је књижевност на Филолошком факултету у Софији. Аутор је збирке кратких прича „Локални странци“ и романа „Живот као кашика која недостаје“. За своју прву драму „Очи других“ 2011. добија награду на 20. фестивалу „Нова бугарска драма“. Тај комад је 2012. имао јавно читање на фестивалу „HotInk at the LARK” у Њујорку, где је исте године имао премијеру у театру „Nju Ohajo” у режији Самуела Багелона. Бугарска премијера ове драме планирана је почетком 2013. у Народном позоришту „Иван Вазов“ у Софији, у режији Марија Росена. У мају 2012. његов други комад „Ванземаљско“ добио је награду на конкурсу за апсурдну драму у Благоевграду и у тамошњем театру ће имати премијеру током 2013.