УМЕТНИК СВЕТСКЕ РЕПУТАЦИЈЕ И КАРИЈЕРЕ ЂАНКАРЛО ДЕЛ МОНАКО РЕЖИРА БЕЛИНИЈЕВУ „НОРМУ“, ПРЕМИЈЕРА 10. ЈУНА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Италијански оперски редитељ Ђанкарло дел Монако, уметник светске репутације и каријере, допутовао је у среду 17. маја у Београд где ће, ускоро, на Великој сцени Народног позоришта, поставити чувену лирску трагедију „Норма“, италијанског композитора Винћенца Белинија.
У току дана, у позоришној библиотеци сусрео се са комплетном уметничком и сарадничком екипом којој је представио своју концепцију рада на тој опери, за коју ће урадити и сценографију, а чија ће премијера бити одржана у суботу 10. јуна.
О каквом је уметнику реч, довољно говори и податак да у свету готово и не постоји позната оперска кућа у којој није радио – само у чувеном њујоршком „Метрополитену“ поставио је пет опера, а у Европи више од сто.
Осим тога, био је веома успешан и као управник у разним позориштима у Немачкој, Француској, Шпанији и Италији.
Током досадашње каријере, овај цењени уметник, рођен 27. децембра 1943. године у Венецији, освојио је многобројне награде и признања широм света.
Ово ће бити прва режија Ђанкарла дел Монака у Народном позоришту у којем је, пре више деценија, често гостовао његов отац, један од најбољих тенора у историји оперске уметности, Марио дел Монако.
Једна од представа, у којој је наступао више пута, била је управо „Норма“ у којој је маестрално тумачио улогу римског проконзула у Галији – Полиона.
Та опера премијерно је изведена 12. јануара 1966. године, под диригентском управом Оскара Данона, у режији Младена Сабљића и кореографији Бранка Марковића и то је до сада, једина поставка "Норме" у Народном позоришту.
У новој продукцији, коју припремају диригенти Дејан Савић и Лари Њуленд к.г. (САД), насловну ролу певаће сопран Сања Керкез, у алтернацији са Свитланом Декар (к.г.).
У ансамблу су и Јанко Синадиновић/ Александар Дојковић (Полион), Ненад Јаковљевић/ Драгољуб Бајић (Оровезо), Драгана дел Монако/ Александра Ангелов (Адалђиза), Љубица Вранеш/ Наташа Рашић (Клотилда) и Слободан Живковић/ Марко Живковић (Флавио).
У представи ће учествовати Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Костиме ће креирати Стела дел Монако, к. г. и Катарина Грчић Николић.
У ауторској екипи су и Ивана Драгутиновић Маричић (помоћник редитеља), Ана Григоровић/ Владан Ђурковић (асистенти редитеља), Мираш Вуксановић (помоћник сценографа) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа).
М.Б.

Прочитајте још вести