УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ ДЕЈАНА САВИЋА У БУКУРЕШТУ

На позив Румунског националног радија, у Букурешту је протекле недеље гостовао в.д. управника Народног позоришта, наш угледни диригент и истакнути уметник Дејан Савић.

Савић је, отварајући сезону Камерног оркестра националног Радија, са одличним музичарима овог реномираног насамбла извео дела Чимарозе, Фореа и Воришека, док је солиста у концерту за оргуље и оркестар Франтишека Ксавера Бриксија био сјајни млади чешки инструменталиста Павел Кохоут.
Повод да концерт, одржан у великој концертној сали Радија, буде овако конципиран лежи у податку да су велике концертне оргуље у дворани после две године у потпуности рестауриране и обновљене, тако да данас могу да одговоре свим уметничким и репертоарским захтевима.
Публика и музичари оркестра су сјајно примили рад и наступ нашег уметника, уз договор да се у наредној сезони осим са Камерним, маестро Савић представи публици у главном граду Румуније и са Великим симфонијским оркестром Националног радија.
Осим две таласне дужине Националног радија које традиционално преносе све музичке догађаје уживо, наступ уметника је било могуће пратити и путем интернета, који румунска национална медијска кућа дуже време користи у циљу промовисања уметничке музике. Концерту су присуствовали представници Амбасаде Србије у Букурешту, са којима је разговарано о могућностима реализације богатије и садржајније сарадње на пољу културе суседних држава.