УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ СРПСКИХ УМЕТНИКА У РУМУНИЈИ

Диригент Дејан Савић и баритон Никола Мијаиловић у улози Јага, са великим успехом су наступили у Националној опери "Елена Теодориди" у Крајови, главном граду румунске области Олтенија.
Наши уметници су отворили Међународни фестивал посвећен 450. годишњици рођења великог енглеског писца Вилијема Шекспира, учествујући у извођењу оперске представе Ђузепa Вердија "Отело", чији либрето је заснован управо на истоименој трагедији овог значајног драмског ствараоца.
Свечану представу, иначе део редовне сезоне Опере у Крајови у режији Рареша Захарије, младог румунског редитеља, пред пуним гледалиштем су извели хор и оркестар Опере, као и низ солиста ове куће.
Посебну пажњу и аплаузе поред српских учесника заслужили су и одлични тенор Марин Влад Будоју из Клужа у насловној улози као и млада домаћа сопранисткиња Рената Вари, којој је ово био деби на сцени свога града тумачећи ролу Дездемоне.
Интересантан је и податак да су премијеру ове продукције протекле сезоне изнели сопран Драгана Радаковић и тенор Никола Китановски, обоје као и Никола Мијаиловић професори на Факултету музичке уметности у Београду.
У својству в.д. управника Народног позоришта у Београду, Дејан Савић је са колегом Антонијем Замфиром, директором Опере у Крајови, поставио основе могуће сарадње у наредном периоду.