Загребачко казалиште младих 23. јануара гостује са представом „Ноћни живот“, у режији Паола Мађелија

Загребачко казалиште младих гостоваће 23. јануара на Великој сцени (19,30) са представом „Ноћни живот“, према драми Ивана Видића, у режији Паола Мађелија.

Угледни уметник, један од најпризнатијих театарских стваралаца са простора некадашње заједничке државе, који је пре више од четири деценије, неколико година био и стални редитељ Драме Народног позоришта у Београду, поставио је, према оцени хрватских позоришних критичара, веома успешно овај комад који говори „о свеопштем и раширеном стремљењу, готово па чежњи данашњице – како направити општу и свеобухватну промену друштвене, економске, политичке и духовне стварности”.

У „Ноћном животу“, праизведеном 23. децембра 2016. године, група незадовољних људи заузима градски трг и на њему подиже барикаду.

У рату идеја и идеологија, у ковитлацу који опонаша онај револуционарни, у брзим изменама високог и ниског језика, племенитих и ниских страсти, дешава се комедија која, у тренутку, може да се претвори у хаос и насиље…

Улоге тумаче Пјер Меничанин, Катарина Бистровић Дарваш, Дорис Шарић Кукуљица, Урша Раукар, Луција Шербеџија, Барбара Прпић, Ведран Живолић, Франо Машковић, Анђела Рамљак, Наташа Дангубић, Хрвојка Беговић, Филип Нола, Зоран Чубрило, Миливој Беадер и Сретен Мокровић.

Драматург је Жељка Удовичић Плештина, сценографију су урадили Жељко Бурић и Борис Греинер, костимограф је Дорис Кристић, а композитор Љупчо Константинов.

Пре неколико месеци, представа је добила Специјалну награду стручног жирија на 57. Међународном позоришном фестивалу „МЕSS“ у Сарајеву.

Видићева сатира „Ноћни живот" овенчана је трећом наградом „Марин Држић" за најбољи драмски текст 2014. године.

Биће то друго гостовање овог реномираног загребачког театра у Народном позоришту у Београду, након прошлогодишњег веома успешног наступа са драмом „Хинкеман” Ернеста Толера у режији Игора Вука Торбице, која је одушевила београдску публику.

Гостовање се реализује на основу договора о размени представа између две Куће започетог 4. децембра 2016. године када је Национални театар у Загребачком казалишту младих извео Шилерову „Марију Стјуарт“ у режији Милоша Лолића. 
М.Б.

Прочитајте још вести