Вести

Александру Вучковићу уручена Награда „Петар Банићевић“

3 јул 2024

Награда „Петар Банићевић“ уручена је 30. јуна на Великој сцени овогодишњем добитнику Александру Вучковићу, за улоге Михајла Медаковића у представи Слободана Селенића „Очеви и оци“, у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, као и Kосте у „Урнебесној трагедији“ Душана Kовачевића, у режији Јагоша Марковића.  

На краткој, пригодној церемонији одржаној после извођења драме "Очеви и оци", признање је примио из руку Иве Банићевић, унуке чувеног драмског уметника, по коме награда носи име.

Једногласну одлуку о признању које Народно позориште у Београду додељује младом глумцу или глумици до навршених 35 година живота, а који се уметнички истакао од новембра 2022. до краја 2023. године, те исказао висок професионализам у послу и односу према националном театру, донео је жири којим је председавала првакиња Драме у пензији Добрила Стојнић, а чланови су били директорка Драме Молина Удовички Фотез и последња добитница Награде „Петар Банићевић“ Нина Нешковић. 

„Лик Михајла Медаковића у представи ’Очеви и оци’ је очито близак његовом глумачком сензибилитету и темпераменту, а неспорна даровитост и студиозан рад су га довели до изузетно успешне креације, која је већ награђена на фестивалима (Буцини дани у Александровцу, Југословенски позоришни фестивал ’Без превода’ у Ужицу, Међународном фестивалу глумца Никшић и Стеријином позорју). Kоста у представи ’Урнебесна трагедија’ је улога која јасно говори о изузетном сценском шарму Александра Вучковића, као и о широком распону емоција, од дубоко драмских, готово трагичних, до разиграно духовитих стања“, наведено је, између осталог, у образложењу жирија. 

Награда је установљена 2010. године, у знак сећања на првака Драме Народног позоришта у Београду, барда југословенског и српског театра Петра Банићевића (1930-2006). 

Награда „Петар Банићевић“ први пут је додељена 2011. године, а досадашњи лауреати су: Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић, Бојан Kривокапић, Сузана Лукић, Јована Стојиљковић и Нина Нешковић.