Вести

Црногорско народно позориште гостује 2. децембра у Народном позоришту са Нушићевим „Покојником“ у режији Егона Савина

25 новембар 2022

Представа „Покојник“, по тексту Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Егона Савина и извођењу ансамбла Црногорског народног позоришта из Подгорице, гостоваће у петак 2. децембра (19,30) на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Савин је радњу представе (урађена као заједнички пројекат Црногорског народног позоришта и Центра за културу Тиват) сместио у Подгорицу, у тридесете године двадесетог века. 

„У овој комедији Нушић је директно насликао спрегу власти са криминалом, као што је отворено приказао полицијско насиље над грађанским правима и слободом сличности. Слика друштва у којем је закон – безакоње и пљачка, у Покојнику је лишена оне нушићевске веселости и разиграности. У сатиричном тону, препуном горчине, комична слика менталитета овде је замењена суморном сликом и опорим разрешењем без перспективе. Зато је сатиричко значење Покојника потпуно и веома ефектно”, каже Егон Савин.

Представа је након премијерног извођења 30. јула ове године у Центру за културу Тиват, наишла на одличне реакције критике које сведоче о квалитету самог комада у којем ће публика уживати, али и због којег ће се замислити с обзиром на теме којима се бави. 

Према речима критичарке Ане Тасић, „Покојник” показује неку крајње резигнирану Нушићеву фазу, када није више било ни оптимизма ни оног благог хумора раније присутног у његовим комедијама. 

„Мислим да се то јако добро  види у представи Егона Савина која непрестано балансира између трагедије и комедије и јасно показује Нушићев мрак, на начин који је веома савремен и прилагођен нашем времену”, казала је позоришна критичарка дневног листа „Политика”.

У представи играју Марко Баћовић, Бојан Димитријевић, Бранка Оташевић, Горан Вујовић, Александар Радуловић, Лазар Драгојевић, Славко Kалезић, Слободан Маруновић, Стеван Вуковић, Дејан Иванић, Стеван Радусиновић, Радмила Божовић, Јадранка Мамић, Драган Рачић и Слободан Вујадиновић. 

Ауторски тим представе чине: Весна Поповић, сценографкиња, Јелена Стокућа, костимографкиња, Гордана Булатовић, асистенткиња костимографкиње, Дубравка Дракић, сценски говор, организаторка Гордана Смодлака, извршна продуценткиња Нела Оташевић, и асистенткиња редитеља Радмила Божовић.