Вести

Црногорско народно позориште гостује са драмом „Шћери моја“

20 мај 2024

Црногорско народно позориште из Подгорице гостоваће 30 маја на Великој сцени (19:30) са представом „Шћери моја“, по тексту Маје Тодоровић, у адаптацији и режији Ане Вукотић.

„Иако су јунаци комада историјске личности, ово није историјска драма. Историјска грађа је само полазишна тачка за бављење актуелним темама, а то је пре свега питање положаја жене и односа према женском детету. Драма не суди, не тражи кривце и не даје одговоре, већ поставља питања. Она није никакав феминистички памфлет, а моја жеља, као писца је била да њом подстакнем и жене и мушкарце на размишљање и на преиспитивање односа према женском полу, пре свега женској деци. То је проблем који је и даље веома присутан у нашем друштву (не само у Црној Гори већ и глобално), иако се често избегава да се о томе говори. Три тачке иза наслова сугеришу обраћање шћерима: шта им то говоримо, шта им можемо рећи, шта би требало да им кажемо… док не буде касно“, истиче Маја Тодоровић.  

У подели су Вања Јовићевић, Мирко Влаховић, Варја Ђукић, Славко Калезић, Душан Ковачевић, Горан Вујовић, Стеван Радусиновић, Слободан Маруновић, Данило Челебић, Зоран Вујовић и Мишо Обрадовић.

Александар Вукотић је радио сценографију, Лео Кулаш потписује костиме, Александар Радуновић Попај је урадио музику, док је за кореографију била задужена Соња Вукићевић.

Драма “Шћери моја” награђена је као најбоља на конкурсу Црногорског народног позоришта за савремени домаћи драмски текст. 

Праизведена је 17. маја 2016. године.

Галерија