Вести

„ДОН КАРЛОС“ ПОНОВО НА ОПЕРСКОМ РЕПЕРТОАРУ, ГОСТОВАЛИ ИВАЈЛО КРИНЧЕВ И САЊА АНАСТАСИА, ДЕБИТОВАЛИ НЕНАД ЈАКОВЉЕВИЋ, ВЛАДИМИР АНДРИЋ И АЛЕКСАНДАР СТАМАТОВИЋ

13 мај 2015

После паузе дуже од три године, на оперски репертоар Велике сцене, поново је, од 13. маја, уврштен „Дон Карлос“ Ђузепа Вердија.
На том извођењу, под диригентском управом госта из Бугарске Ивајла Кринчева, у улози краља Шпаније Филипа дебитовао је бас Ненад Јаковљевић, његову супругу Елизабету тумачила је сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, насловног јунака дочарао је тенор Душан Плазинић, гошћа – мецосопран Сања Анастасиа певала је ролу шпанске племкиње Еболи, баритон Владимир Андрић дебитовао је као шпански племић Родриго, а бас баритон Александар Стаматовић као Велики инквизитор.
У подели су били и Вук Матић (Фратар), Невена  Матић (Тебалдо), Мирјана Бегенишић (Глас са неба), Стеван Каранац (Гроф Лерма) и Слободан Живковић (Краљевски хералд).
У овој опери у четири чина (седам слика) учествовао је Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
”Дон Карлос”, опера изражајних и веома захтевних арија, која тражи посебну пажњу публике, последњих деценија незаобилазни је део репертоара озбиљних светских оперских кућа.
Снажан аплауз гледалаца на крају представе упућен комплетној уметничкој екипи, био је сасвим него јасан показатељ да је повратак те опере, уистину, представљао одличан репертоарски потез.
Представа је последњи пут била на репертоару 4. фебруара 2012. године, а то извођење било је посвећено прослављеном басу Живану Сарамандићу који је припремао улогу Великог инквизитора, али је преминуо неколико дана раније, 30. јануара, у 73. години.
Том приликом, режију Младена Сабљића обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је урадио Владимир Маренић, костиме Љиљана Драговић, а кореографију Владимир Логунов.
У Сабљићевој режији, опера је премијерно изведена 9. октобра 1992. године, а први пут је обновљена 18. фебруара 2006. године.
Вердијев „Дон Карлос“, написан по поруџбини Париске опере, премијерно је одигран у француској престоници 1867. године.
Либрето, према Шилеровој драми, написали су Жозеф Мери и Камиј ди Локл, а радња се дешава у Шпанији око 1560. године.
М.Б.