ДРАМСКОЈ УМЕТНИЦИ ОЛГИ ОДАНОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА “ЉУБИНКА БОБИЋ“

15 октобар 2016

Бијенална глумачка награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ за 2015. годину, уручена је у суботу 15. октобра првакињи Драме Народног позоришта у Београду Олги Одановић.
На свечаности, одржаној на Сцени "Раша Плаовић", после извођења драме "Бела кафа", признање, које јој је припало за улогу Мајка Јање у поменутој представи, урађеној по тексту Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и продукцији Народног позоришта у Београду, примила је из руку својих колега Горана Јевтића и Војислава Брајовића, који је и председник Удружења драмских уметника Србије.
Једногласну одлуку, на седници одржаној 16. маја, донео је жири који је радио  у саставу: претходни лауреати Горан Јевтић (председник жирија) и Јелисавета Сека Саблић, глумац Бојан Кривокапић и редитељ Славенко Салетовић.
У конкуренцији је било чак 27 глумачких остварења на пољу комедије премијерно изведених у професионалним позориштима Србије у периоду од 1. септембра 2013. до 31. августа 2015. године.
Награда “Љубинка Бобић” установљена је 2005. године, у знак сећања на велику глумицу – знамениту по способностима да улогу оплемени узбудљивим детаљима, да игри обезбеди елементе новог на плану покрета, мимике и дикције, на пољу комичког и комедије уопште.
Додељује се сваке друге године глумици или глумцу за улогу која мора бити трагалачка, иновативна и која се може означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије.
Награда се састоји од плакете у бронзи са ликом Љубинке Бобић (рад Марине Нићифоровић), уникатне дипломе на пергаменту (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића) и новчаног износа.
Досадашњи добитници су Јелисавета Сека Саблић, Анита Манчић, Даниел Сич и Горан Јевтић.
Драма „Бела кафа“ премијерно је изведена 4. маја прошле године на Сцени „Раша Плаовић“.
У подели су и Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Вања Ејдус (Црква Ружица), Павле Јеринић (Дели Јова), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
М.Б.