ГЛУМАЦ ПАВЛЕ ЈЕРИНИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ"

1 новембар 2015

Глумац Народног позоришта у Београду Павле Јеринић овогодишњи је добитник Награде "Петар Банићевић" коју додељује Национални театар.
Једногласну одлуку донео је жири којим је председавао в.д. директора Драме Народног позоришта Жељко Хубач, а чланови су били глумци Нела Михаиловић и Слободан Ћустић.
Јеринић је награду добио за улогу Дели Јове у представи "Бела кафа", по тексту Александра Аце Поповића и у режији Милана Нешковића.
Награда "Петар Банићевић” додељује се младом глумцу/глумици старосне доби до 35 година живота, који се уметнички истакао у периоду од 1. новембра 2014. до 31. октобра 2015. године и исказао висок професионализам у послу и односу према Народном позоришту.
Признање, установљено 2011. године, састоји се од оригиналаног уметничког дела са ликом Петра Банићевића, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића.
Досадашњи добитници су Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић и Нада Шаргин.
Награда ће свечано бити уручена 12. новембра, на Сцени „Раша Плаовић“, пре почетка представе "Бела кафа".
Драма "Бела кафа" премијерно је изведена 4. маја ове године на Сцени "Раша Плаовић".
Признати драмски писац у „Белој кафи" напушта своје омиљено подручје периферијског миљеа и смешта догађаје у имућну породицу фабриканта Момчила Јабучила у периоду од избијања рата 1941, па до друге половине шездесетих година.
Редитељ Нешковић, који је заједно са драматургом Молином Удовички Фотез урадио адаптацију овог текста написаног крајем осамдесетих година прошлог века, не бави се идеологијом комуниста, националиста, алузијама на распад Југославије из 90-их, већ систематском пропашћу породице, која је основна јединица грађе сваког друштва.
У подели су и Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
М.Б.

Уметници