Вести

ГОСТ ИЗ НОВОГ САДА АЛЕКСАНДАР КОЈИЋ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ОПЕРЕ "ЕВГЕНИЈЕ ОЊЕГИН", У УЛОЗИ ТАТЈАНЕ ДЕБИТОВАЛА СОПРАН НЕВЕНА ПАВЛОВИЋ

25 март 2017

Опера Петра Иљича Чајковског "Евгеније Оњегин", под диригентском управом госта из Новог Сада Александра Којића, изведена је у суботу 25. марта на Великој сцени.
У улози Татјане, младе, романтичне девојке која време проводи читајући романе и маштајући о свом животу кроз судбине јунакиња из литературе, дебитовала је сопран Невена Павловић.
Насловну ролу певао је баритон Никола Мијаиловић, у улози Татјанине сестре Олге наступила је мецосопран Александра Ангелов, песника Ленског дочарао је тенор Ненад Чича, а Кнеза Грјемина, бас Ненад Јаковљевић.
Улоге су остварили и Наташа Рашић (Ларина), Дубравка Филиповић (Филипјевна), Игор Матвејев (Трике), Гаврило Рабреновић (Ротни) и Ђорђе Томић (Зарјецки).
У овом класичном делу славног композитора, које је недавно обновљено после двогодишње паузе, учествовао је Оркестар, Хор и ансамбл Балета Народног позоришта.
Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Либрето, кога су написали Чајковски и Константин Шиловски, урађен је по истоименом роману у стиховима Александра Пушкина.
Представа је премијерно изведена на Великој сцени 12. јуна 1999. године под диригентском управом Бојана Суђића и у режији Радослава Златана Дорића.
Његову режију обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је урадио Александар Златовић, костиме Љиљана Орлић, а кореографију Владимир Логунов.
М.Б.

Александар Којић је рођен у Новом Саду 1984. године. После завршених основних и специјалистичких студија дириговања, на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на неколико различитих мајсторских курсева: у Београду код проф. Уроша Лајовица, Бечу код проф. Марка Стрингера (Universität fűr Musik und darstellende Kunst, Wien), Мајнцу – курсеви из хорског дириговања (проф. Erwin Ortner и Frieder Bernius, Meinz), Утрехту – курсеви из хорског дириговања (проф. Timothy Brown, Utrecht), као и на радионицама за стару музику (Helmuth Rilling – Mainz и Ton Koopman – Utrecht). Након повратка у Србију сарађује с камерним оркестром Camerata academica из Новог Сада и бива ангажован као диригент Омладинског симфонијског оркестра Средње музичке школе „Исидор Бајић”. Убрзо, 2010. године, добија позив за место диригента у Опери Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду. Од августа 2012. до априла 2014. био је директор Опере Српског народног позоришта.
Поред стандардног оперског репертоара, доказао се и на пољу модерне опере. Извођење опере Милева, савремене композиторке Александре Вребалов, награђено је Годишњом наградом Српског народног позоришта за најбољу оперску представу у 2012. години. Француска телевизија ARTE снимила је извођење и емитовала га шест месеци, након чега је Милева ушла у првих 15 светских продукција које је ова телевизија снимала током 2012.