Вести

ЈУБИЛАРНО СТОТО ИЗВОЂЕЊЕ „МАЛИХ БРАЧНИХ ЗЛОЧИНА“, 10. АПРИЛА НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

1 април 2016

Представа „Мали брачни злочини“, по тексту Ерика Емануела Шмита, у режији Филипа Гринвалда, биће изведена 10. априла на Сцени „Раша Плаовић“, јубиларни 100. пут.
Савремени француски писац Шмит у овој „великој афери живота удвоје” у центар посматрања поставља модерног мушкарца и жену – Жила (Борис Пинговић) и Лиз (Нела Михаиловић), разоткривајући сплет старомодних и савремених елемената њихових емотивних и физичких односа.
Заплет комада, у преводу Станице Лазаревић, настаје у тренутку када Лиз, сазнавши да јој супруг има амнезију, покушава да искористи ту ситуацију тако што настоји да га убеди у нешто што се заправо није ни десило.
Њих двоје, огрезли у баналности свакодневице, суочени са сопственом промашеношћу давно замрлих страсти, међусобно се киње и злостављају – у име љубави. Са друге стране, дирљиво је како за том истом љубављу очајнички чезну...
Драматург је Жељко Хубач, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Сара Куртовић, а дизајн звука Владимир Петричевић.
Представа је премијерно изведена 16. априла 2011. године на Сцени „Раша Плаовић“.
На матичној сцени и гостовањима, „Мале брачне злочине“ је видело више од 19.000 гледалаца.
На 20. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме, одржаном у децембру прошле године у Источном Сарајеву, Нела Михаиловић је за улогу Лиз освојила Награда за најбољу глумицу.
М.Б.