Вести

Katarina Jovanović, biografija

28 јун 2023

Katarina Jovanović više od dvadeset godina stvara svoje mesto u evropskoj umetničkoj muzici, čemu svedoče njena  mnogobrojna izvođenja, nagrade, kao i odlikovanje Chevalier des Arts et des Lettres (Vitez umetnosti i književnosti) vlade Republike Francuske,  uručeno 2013. godine za poseban doprinos francuskoj kulturi, kao i kulturi celokupnog evropskog prostora.

Nastupala u koncertnim dvoranama, na operskim scenama i festivalima širom sveta, počevši od Beograda, Pariza i Londona, pa do Oranža, Čikaga, Berlina, Peralade, Vašingtona, Kaira, Johanesburga, Hainana itd.

Katarina Jovanović je dobitnica Granprija (prve nagrade) i nagrade publike na takmičenju Montserrat Caballé 2000. godine, kao i Nagrade za najboljeg mladog umetnika UMUS-a godinu dana kasnije. Bila je finalistkinja takmičenja OPERALIA - Plasido Domingo u Vašingtonu 2001. godine. Dva puta je nominovana za najvažniju francusku muzičku nagradu Victoire de la musique. 

Katarina Jovanović je diplomirala i magistrirala u Beogradu i usavršavala se u Londonu na čuvenoj Guildhall School of Music and Drama. Profesori Katarine Jovanović su bili Irina Arsikin u Beogradu, Rudolf Piernay i Janice Chapman u Londonu, Janine Reiss u Parizu. Pohađala je majstorske radionice koje su držali Thomas Quasthoff, Dmitri Hvorostovsky, Graham Johnson, Dietrich Fischer Dieskau, Robin Bowman. Bila je stipendista prestižnog Steans Music Institute u okviru Ravinia Festivala u Čikagu.

Među ulogama koje je tumačila izdvajaju se: Violeta Valeri, Tatjana, Lina (Stifelio), Leonora (Trubadur), Norma, Margareta, Mimi, Aida, Amelija (Bal pod maskama), Dona Ana, Vitelija, Grofica Almaviva, Elektra (Idomeneo), Madalena (Andrea Šenije), Boginja Kali (Dve glave i devojka) itd.

Sarađivala je sa umetnicima kao što su Elder, Eschenbach, Rostropovich, Vishnevskaya, Domingo, Casadesus, Mercier, Radulović, Manoff, Ducros, Fontaine, Bowman, Mula, Raimondi, Porcelijn, Dejan Sinadinović, Rita Kinka, Isidora Žebeljan, Ivana Stefanović, Ljubiša Jovanović, Tamara Stefanović, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Nebojša Bradić, Bojan Suđić i mnogi drugi.

Snimala je za BBC, France 2 i 3, ARTE, Mezzo, RTS, HTV, Rumunsku radio-televiziju, španski RTE.

Katarina Jovanović je snimila svoj prvi kompakt disk, sa pijanistom Brunom Fontainom i klarinetistom Florent Heauom za Transart Live, u julu 2000. godine. 

Sledeći kompakt disk snimila je 2011. za Naxos sa Orchestre National de Lille pod upravom Jean-Claude Casadesus. Ovaj snimak Bizeovih dela je izabran za cd meseca časopisa Gramophone. Bio je i na godišnjoj listi najboljih snimaka odabranih od strane BBC magazina. Takođe je snimila cd Janačekove Glagoljične mise, i to sa Filharmonijskim orkestrom Janaček iz Ostrave pod upravom Thomasa Rösnera, u Palau de la Musica Catalana u Barseloni.

Katarina Jovanović je bila umetnička direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a već petnaest godina predaje solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je u zvanju vanredne profesorke. Iz njene klase izašle su, između ostalih, Mina Gligorić i Biljana Jovanović, kao i mnogi drugi mladi pevači koji grade svoje karijere na domaćim i inostranim scenama.

Već nekoliko godina intenzivno sarađuje i nastupa u Francuskoj, Kini, Srbiji, sa pijanistom i profesorom Dejanom Sinadinovićem u okviru Memon Dua. Katarina Jovanović uskoro završava svoje doktorske studije na FMU, u klasi primadone emeritusa Radmile Bakočević, sa temom Traganje za interpretacijom zvučnih boja u odabranim ciklusima pesama Kloda Debisija.