Вести

Кинеска оперска звезда, сопран Ванже Жанг, 26. јуна гостује у Пучинијевој опери „Турандот”

22 јун 2023

Призната кинеска уметница, сопран Ванже Жанг, гостоваће 26. јуна у Народном позоришту у опери Ђакома Пучинија „Турандот” која ће од 19,30 часова, под диригентском управом Ђорђа Павловића, у режији Марија Павла дел Монака, бити изведена на Великој сцени.

Жанг, која годинама с великим успехом наступа на престижним светским сценама као што су Kарнеги Хол у Њујорку, Џон Хенкок Хол и Театар Kатлер Мажестик у Бостону, Салу Луис Галве у Шпанији, Шангајски центар за оријенталну уметност, Kонцертна дворана Пекинга... представиће се београдској публици у улози робиње Лиу.

У веома богату биографију ове класичне певачице убрајају се и подаци да је била у Управном одбору Бостонског удружења кинеских музичара, потом је као генерални секретар Националних сарадника за извођачке уметности класичне музике водила Међународни клавирски фестивал на Хавајима и Хавајску интернационалну летњу вокалну академију у Хонолулуу, обављала је функцију координатора „Интернационалног форума вокалног извођаштва“ у Пекингу као и Међународног музичког фестивала МРЛ у њујоршком „Kауфман музичком центру“...

Њено искуство у сценској уметности, између осталог, обухвата и пет година вокалних студија код светски познатог тенора Хаитао Хеија на Централном музичком конзерваторијуму у Пекингу, где је стекла диплому из области вокалног и оперског извођаштва. 

Пучинијева „Турандот“, премијерно изведена крајем прошле године, 23. и 30. децембра, као копродукција Народног позоришта у Београду и Мадленијанума, за веома кратко време стекла је наклоност не само публике, него и стручне критике која је била јединствена у оцени да је реч о представи достојној највећих светских оперских сцена.

У овом истинском спектаклу за очи и душу, са свеобухватним, безвременим стилским приступом препуним фантастичних костима, сценографски протканог флуидним и вишенаменским сценским елементима и врхунским светлосним ефектима, на извођењу 26. јуна наступиће и Сања Kеркез (Турандот), Александар Дојковић (Цар Алтоум), Михаило Шљивић (Тимур), Никола Kитановски (Kалаф), Љубодраг Беговић (Пинг), Дарко Ђорђевић (Панг), Синиша Радин (Понг), Александар Стаматовић (Мандарин), Ермин Ашћерић (Принц од Персије)...

У представи учествују Хор и Оркестар Народног позоришта у Београду.

Галерија