Вести

Копродукцијска представа „Што на поду спаваш“ у режији Кокана Младеновића гостује 6. и 7. марта у Народном позоришту у Београду

1 март 2023

Копродукцијска представа „Што на поду спаваш“, рађена по мотивима истоименог романа Дарка Цвијетића, у режији Kокана Младеновића, гостоваће 6. и 7. марта у 20.30 часова на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду.

Представа (настала у копродукцији Српског народног позоришта, Драмског казалишта Гавела, Народног позоришта Сарајево и Фестивала „MESS“ Сарајево) за разлику од романа, у први план ставља писца Цвијетића и његова сећања на своју породицу у рату који се почетком деведесетих година догодио на простору некадашње Југославије. 

„Ова интимна прича прати распад Даркове породице и тај распад постаје распад земље“, каже редитељ Kокан Младеновић и напомиње да је „читава представа једно катарзично искуство“. 

„Дарко Цвијетић и као писац и као учесник, као неко ко изнова пред нама прекраја, кроји и поново склапа ту трауматичну причу, пролази изнова кроз трауматично искуство, не би ли свет око њега постао бољи. Практично нас проводи кроз цео тај низ катастрофа које су се десиле распадом бивше Југославије“, истиче Младеновић.

Поред Цвијетића, у представи играју и Александра Плескоњић, Мерима Лепић Реџеповић, Тена Немет Бранков, Саша Kрмпотић, Свен Шестак, Игор Павловић, Маја Изетбеговић, Алдин Омеровић, Иван Грчић, Дарко Радојевић, Никола Баће и Стеван Узелац. 

„Сваком пробом пролазим један врло трауматичан пут, који сам сматрао да сам оставио иза себе, тако да је ово ретрауматизирање одређених тематских целина и то је, заправо, доста лековито. Осећам се заиста исцрпљеним, али ту исцрпљеност заправо сматрам да ће прећи на публику и да ће она то осећање на крају поделити са нама. Да стварно помисле како је могуће да се толико ствари догодило нама пред очима, а да их, или нисмо хтели видети или смо их видели и окренули главу на другу страну“, каже Цвијетић чији је роман „Што на поду спаваш“ био у најужем избору за НИН-ову награду за најбољи роман објављен 2020. године.

Галерија