Вести

Манифестација „Дани Ермитажа у Србији“ и у Народном позоришту у Београду

20 октобар 2023

Народно позориште у Београду биће један од домаћина „Дана Ермитажа у Србији“, манифестације од међународног културног значаја, која ће од 24. до 29. октобра први пут бити одржана у нашој земљи.

У оквиру отварања, заказаног за 24. октобар у 20 часова на Великој сцени, биће одржан Гала концерт на којем ће легендарни петербуршки Балет Јакобсон извести један од два концерта са најбољим делима из свог репертоара. Балет Јакобсон је једна од најстаријих балетских компанија у Русији и Санкт Петербургу, чија историја траје више од пола века. Трупа, основана 1966. године, засијала је под вођством изузетног кореографа Леонида Јакобсона. Ово гостовање, уједно, биће и ретка прилика да се српска публика упозна са бисерима репертоара једног од најбољих руских балета и доживи посебну атмосферу позоришног Санкт Петербурга.

У оквиру концерта, обе вечери 24. и 25. октобра, у част јубулеја стогодишњице постојања Балета Народног позоришта, наш ансамбл ће извести део последње балетске премијере под насловом „Поема" на музику Станојла Рајичића у кореографији  Игора Kирова, а која се иначе изводи у оквиру балетског триптиха „INFINITAS“ на редовном репертоару.

На Великој сцени Народног позоришта, претпоследњег дана манифестације, 28. октобра (19:30), биће одржан и концерт Василија Герела, славног руског баритона из Санкт Петербурга, народног уметника Русије и интернационалне оперске звезде који је током досадашње каријере успео да освоји престижне светске сцене као што су Kовент Гарден, Скала, Метрополитен опера и Дојче опера.

Специјално за „Дане Ермитажа у Србији“, Герело је припремио посебан програм који ће одржати уз учешће сопрана Назије Амињеве и у пратњи Оркестра Народног позоришта у Београду под диригентском палицом чувеног руског диригента Михаила Голикова, у режији Марија Павла дел Монака. На репертоару ће бити популарне композиције из познатих Вердијевих, Пучинијевих и Моцартових опера, руске и наполитанске песме, као и дела на српском језику. Концертмајстор је Едит Македонска. 

„Дани Ермитажа у Србији“ представљаће први корак ка дугорочном развоју делатности у региону једног од најпознатијих светских музеја.

„Дане Ермитажа у Србији“ организују Ермитаж, Министарство културе Србије и компанија „Гаспром њефт“.

 

Галерија