Вести

СЕЋАЊЕ НА УМЕТНИЦУ ДИВНУ ЂОКОВИЋ, 5. ЈУНА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

1 јун 2015

У оквиру циклуса „Сећање“, у петак 5. јуна (18,00) у Музеју Народног позоришта (НП) у Београду биће одржано вече посвећено некадашњој првакињи Драме и Опере НП Дивни Ђоковић, поводом 100 година од њеног рођења.
Том приликом биће представљена књига „Театарски простори Дивне Ђоковић“ аутора Милоша Јевтића и емитовани аудио записи „Песме из Коштане“ у извођењу Дивне Ђоковић.
Књига је транскрипт емисије емитоване на таласима Радио Београда 17. децембра 1990, у којој уметница, у разговору са Јевтићем, на занимљив начин говори о свом узбудљивом и изузетно плодном животу.
Дивна Ђоковић, рођена Радић, глумачку каријеру је почела у Народном позоришту 1935. године, а прву улогу остварила је у Ибзеновој драми „Дивља патка“.
Након што је читав низ година упоредо успешно наступала у оперским и драмским представама Народног позоришта у Београду, напустила је Оперу и дефинитивно се определила за уметничко деловање у Драми НП.
У својој богатој глумачкој каријери, која је трајала пуне три и по деценије, остварила је више од 50 рола.
Најпознатија је по улози Коштане у истоименој драми коју је на сцени матичног театра тумачила од 1939. до 1960. године.
Управо је та рола донела Дивни Ђоковић ласкава признања критике, али и одушевљене аплаузе многобројних гледалаца, постајући заштитни знак њене уметничке каријере.
Сви посетиоци добиће на поклон књигу и аудио диск.
Улаз је слободан.
М.Б.