Вести

Никола Вујовић први пут наступио у улози Џона Вортинга, у представи „Важно је звати се Ернест“

28 новембар 2019

У представи „Важно је звати се Ернест“, по тексту Оскара Вајлда и у режији Николе Завишића, која је изведена 28. новембра на Сцени „Раша Плаовић“, глумац Никола Вујовић наступио је први пут у улози Џона Вортинга.

Он је заменио Ненада Стојменовића који је ту ролу тумачио непрекидно од премијере  14. јануара 2012. године.

Комад, праизведен 1895. године у позоришту St. James у Лондону, има помало бизаран заплет, ујдурму међу пријатељима у вези са лажним идентитетом, женидбом и хомосексуализмом.

За „неспоразуме“ је битна игра речи, јер име из наслова на енглеском означава искреност, поштење, озбиљност као карактерну особину.

Завишић, којем је то била друга режија у Народном позоришту, урадио је еклектичну комедију са елементима гротеске, мјузикла и пародије на нивоу физичког хумора ала Монти Пајтон, која говори о (не)уважавању различитости.

Вортинг, један од двојице главних протагониста овог дела, води двоструки живот. Креирао је фиктивну особу - непостојећег брата званог Ернест, који је црна овца породице и чији се лик састоји од срљања из невоље у невољу.

Ернест је у ствари Џонов алиби за бег из стварности у живот који стварно воли, тражећи сва задовољства која су му као Џону недоступна кроз имагинарни лик Ернеста.

На крају, након безброј обрта и комичних заплета, откривају се потпуно невероватне ствари…

У подели су и Милош Ђорђевић (Алџернон Монкриф), Анастасиа Мандић (Гвендолин Ферфакс), Сена Ђоровић (Сесили Кардју), Зоран Ћосић (Канон Чезебл), Душанка Стојановић Глид (Леди Брекнел), Соња Кнежевић (Госпођица Призма) и Немања Константиновић (Меримен /Лејн).

Драматург је Молина Удовички Фотез, реализацију декора урадио је Мираш Вуксановић, костиме је креирала Бојана Никитовић, аутор сценског покрета је Тамара Антонијевић, док су Соња Лончар и Андрија Павловић компоновали музику.

М.Б.