ОДРЖАН ПРОГРАМ ИЗ НОВОГ ЦИКЛУСА "У СУСРЕТ ПРЕМИЈЕРИ" ПОСВЕЋЕН "ЛЕТЕЋЕМ ХОЛАНЂАНИНУ"

14 децембар 2013

Поводом предстојеће премијере опере Рихарда Вагнера "Летећи Холанђанин" у режији Дејана Миладиновића, у суботу 14. децембра на Сцени "Раша Плаовић" одржан је први програм из новог циклуса под називом "У сусрет премијери".

Циклус је покренула дирекција Опере Народног позоришта у Београду са циљем што бољег упознавања јавности са оперским делом које се припрема за постављање на редован репертоар.
Иначе, јавно представљање овог ремек дела славног немачког композитора није било намењено само представницима медија, него и свим заинтересованим љубитељима позоришта и оперске уметности, а улаз је био бесплатан.
В.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић подсетио је да је ово прва поставка једног Вагнеровог дела после 36 година.
- Наша жеља је да они који Вагнера воле, да га воле и даље, а они који га не познају, да га заволе после ове представе. То је наша идеја и намера. Желимо да нашу публику која, руку на срце, највише воли и цени италијански репертоар, уверимо да има дивне музике и у другим културама - рекао је Савић који ће се за диригентским пултом смењивати са Аном Зораном Брајовић.
Он је нагласио да је сигуран да ће "Летећи Холанђанин" у наредним годинама пленити пажњу публику.
Савић је додао да је потпуно нормално да се Народно позориште, као једна велика и озбиљна оперска кућа, постављањем овог дела на свој репертоар, придружило обележавању 200-те годишњице Вагнеровог рођења.
Редитељ Дејан Миладиновић, коме је ово четврта поставка "Летећег Холанђанина", истакао је да му је веома драго што је Народно позориште одлучило да на један овакав начин приближи широј публици своју нову продукцију "зато што то пружа могућност једног мало ширег објашњења свега - од музичког, преко редитељског, па до глумачко-вокалног концепта".
Он је оценио да је музика у овој опери "изузетно узбудљива, а прича која говори о љубави, духовима, злату... изузетно питка".
Подсећајући да је и сценограф представе, Миладиновић је рекао да је основни концепт базирао на једру.
- То је једно једро које доживљава разне метаморфозе од првог до последњег чина. Оно нам помаже да се Холанђанин појави и као дух и као реалан створ на сцени, као и да се види његов брод. Због свега тога, то једро можемо да назовемо једро - капија времена. Дакле, као неки временски портал кроз који Холанђанин пролази и улази у релано време - објаснио је Миладиновић.
О представи су говорили и в.д. директора Опере Јелена Влаховић, као и музиколог и музички критичар Гордана Крајачић, која ће 27. децембра у Музеју Народног позоришта одржати предавање на тему "Вагнеров Летећи Холанђанин", а били су присутни и неки од протагониста ове опере - Стефан Павловић, Ненад Јаковљевић, Данило Стошић и Слађана Павловић.
Уз клавирску пратњу Срђана Јараковића, солисти Тања Андријић и Миодраг Д. Јовановић извели су део дуета Сенте и Холанђанина, а нешто касније Андријић је отпевала и арију Сенте.
На крају програма, чији је модератор била шеф сектора маркетинга Љиљана Лазић Михаиловић, гледаоци су поставили неколико питања везаних за Вагнера, његов опус и "Летећег Холанђанина", а могле су се чути и речи хвале што је покренут један овакав циклус.
На сцени су биле изложене скице костима и сценографије из ове роматичне опере у три чина која је у Народном позоришту у Београду, у периоду од 1923 до 1963. године премијерно изведена пет пута.
Јелена Влаховић је додала да је предвиђено да сваки наредни циклус "У сусрет премијери" буде приређен десетак дана уочи нове оперске премијере.
Она је најавила да је следећи сусрет планиран око 20. марта 2014. године поводом премијере Пучинијеве "Тоске" која би требало да се одржи крајем тог месеца.
М.Б.

Више о представи можете погледати ОВДЕ