Вести

Првакиња Драме Народног позоришта Нада Шаргин добитница Награде "Милош Жутић"

21 јун 2017

Првакиња Драме Народног позоришта у Београду Нада Шаргин добитница је Награда „Милош Жутић“ за 2016. годину, коју додељује Удружење драмских уметника Србије.
Престижно признање припрало јој је за улогу Елизабете у представи „Марија Стјуарт“ Фридриха Шилера у режији Милоша Лолића и у продукцији Народног позоришта у Београду.
Једногласну одлуку, на седници одржаној 20. јуна, донео је стручни жири у саставу: Бранка Петрић (председница) Горан Јевтић, Ферид Карајица, Иван Меденица и Дара Џокић.  
Награда јој је додељена за најбоље глумачко остварење премијерно изведено на територији Србије, у периоду од 30. јуна 2015. до 30. јуна 2016. године.
У конкуренцији за Награду било је 22 глумачка остварења, а датум свечаног уручења биће накнадно одређен.
Награда Милош Жутић установљена је 1994.године, а Нада Шаргин је 22. лауреат овог угледног еснафског признања.
Награда се састоји од плакете са ликом Милоша Жутића, рад академског вајара Звонка Новаковића, од уникатне дипломе на пергаменту чији је аутор академски сликар и сценограф Герослав Зарић и од новчаног износа.
Доделу Награде „Милош Жутић“ помажу Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.
Први добитник био је Петар Краљ, а међу досадашњим добитницима су и Јелена Ђокић, која је двоструки лауреат, те Небојша Дугалић, Саша Торлаковић, Ненад Стојменовић, Светозар Цветковић, Душанка Глид Стојановић, Бојан Жировић, Војин Ћетковић, Павле Пекић, Горан Јевтић, Небојша Глоговац, Драган Мићановић, Олга Одановић, Ђурђија Цветић, Небојша Глоговац, Борис Исаковић, Бранислав Зеремски, Јелисавета Секи Саблић и Јасна Ђуричић.
М.Б.