Првакиња Опере Јадранка Јовановић 8. децембра премијерно као Орфеј у „Орфеју и Еуридици“, Дијана Цветковић диригује први пут

3 децембар 2021

У опери Кристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића, која ће бити изведена 8. децембра на Великој сцени (19.00 ч), први пут у улози Орфеја наступиће првакиња Опере, мецосопран Јадранка Јовановић.

Реч је о најновијој оперској продукцији наше куће, чија је премијера одржана 23. јуна ове године, а којом ће први пут дириговати Дијана Цветковић. 

У улози Еуридике наступиће Невена Бриџен, а Амора ће тумачити Софија Пижурица.

Дело је засновано на миту о Орфеју и Еуридици, причи која говори о љубави и губитку, али и о томе колико је неко спреман да се жртвује за своју љубав.

У поставци Александра Николића, Орфеј, као харизматични индивидуалац, веома личи на људе савременог света, он одбија да прихвати и разуме природне процесе као што су живот и смрт, чак успева и да их превазиђе. Та победа делује као тријумф људске снаге и на почетку буди оптимизам…

У представи учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта.

Сценографију је урадила Дуња Kостић, а костиме Kатарина Грчић Николић. 

Ово је тек друга поставка тог оперског ремек-дела класичне лепоте и одмерености у Народном позоришту у Београду.

Опера „Орфеј и Еуридика” први пут премијерно је изведена у националном театру 12. децембра 1959. године, под диригентском управом Оскара Данона, у режији и кореографији Ани Радошевић, а у подели су биле Бисерка Цвејић (Орфеј), Добрила Богошевић (Еуридика) и Софија Јанковић (Амор).