Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УПРАВЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

6 април 2015

Народно позориште у Београду са жаљењем обавештава ширу јавност, своју публику, запослене у кући и хонорарне сараднике, да је због немара, нерада и незаитересованости ресорног Министарства културе и информисања, приморано да откаже две балетске представе, "Слику Доријана Греја" у понедељак, 6. априла и "Жизелу" у уторак, 7. априла.
Наиме, иако је репертоаром, обавезама и најзад календарски Народно позориште увелико ушло у други квартал текуће године, до данас, значи више од три месеца, Министарство културе није нашло за сходно да са овом својом највећом и најсложенијом институцијом потпише годишњи уговор о финансирању, без којег је немогуће пренети у буџету опредељена средства за рад куће.
И поред тога што је позориште све своје претходне правно - финансијске обавезе благовремено обавило, сву потребну документацију на време доставило, више пута ургирало и најављивало могуће проблеме у делатности, до данашњег дана било каква реакција из Министарства је изостала.
Најзад, с обзиром да се ради о идентичној ситуацији у којој се позориште налазило и прошле године, поставља се озбиљно питање компетентности или лоше намере Министарства према публици, запосленима и надасве хонорарним сарадницима Народног позоришта, којима је овим чином не само онемогућено право на рад и зараду, него и угрожена основна егзистенција.
Народно позориште ће са своје стране учинити све што може и што чини од почетка текуће године, како би сачувало репертоар у најављеном облику, користећи сопствене приходе и друге доступне финансијске изворе.
Користимо прилику да се верној публици захвалимо на разумевању и подршци а сарадницима на стрпљењу и исказаној верности својој кући и својој уметности.