Вести

Три извођења „Слепог миша“ у оквиру ,,Празничног репертоара“

21 децембар 2023

Комична оперета Јохана Штрауса „Слепи миш“ биће изведена у оквиру ,,Празничног репертоара“ у три термина, а први је резервисан за суботу 23. децембар у 19:30 часова на Великој сцени, под диригентском управом Ђорђа Станковића.

Први пут у улози Габријела фон Ајзенштајна наступиће првак Опере Народног позоришта у Београду Дејан Максимовић. 

У подели ће бити и Евгенија Јеремић Покрајац (Розалинда), Мирослав Марковски (Управник затвора), Љубица Вранеш (Принц Орловски), Стефан Живановић (Алфред), Милутин Јоцић (Др Фалке), Синиша Радин (Др Блинд), Весна Ђурковић (Адела) и Наташа Јововић (Ида).

У представи учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта у Београду.

Наредна извођења биће одржана 30. децембра и 4. јануара, такође, с почетком у 19:30 часова.

Праизведба „Слепог миша”, за који су либрето, по Мејаку и Халевију, написали Хафнер и Жене, одржана је 5. априла 1874. године у Бечу.

Од тада па све до данас, публика широм планете увек и с великом радошћу ужива у том истинском оперском драгуљу који се, у међувремену, нашао на свим највећим светским оперским сценама, од Државне опере у Бечу, преко лондонског Ковент Гардена до Метрополитена у Њујорку.

Захваљујући богатству мелодике, разноврсности оркестарског звука, дочаравању различитих атмосфера, комичној карактеризацији ликова, лепршавости и истинској сценској радости, „Слепи миш” је одавно понео епитет једне од најбољих комичних опера.

Овај Штраусов музички бисер, са свим карактеристикама комичне опере још из времена Моцарта и Росинија, препознатљив је, између осталог, и по увертири која чини стандардни део репертоара чувеног бечког Новогодишњег концерта.

У Народном позоришту, у овој продукцији, „Слепи миш” је премијерно изведен 22. јуна 2005. године, под диригентском управом Бојана Суђића, у режији и драматугији Пламена Карталова.

Сценограф је Миодраг Табачки, костиме је урадила Оља Ивањицки, а кореографију Владимир Логунов.

Галерија