У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОБЕЛЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ "КИР ЈАЊЕ"

30 децембар 2012

Поводом две деценије од премијере “Кир Јање” Јована Стерије Поповића, у режији Егона Савина, у суботу 29. децембра у Музеју Народног позоришта одржан је сусрет са уметничком екипом те култне представе.

У разговору који је водио драматург Славко Милановић учествовали су Егон Савин, Предраг Ејдус, Миленко Павлов, Милена Ђорђевић, Златија Оцокољић Ивановић, Данијела Томовић, Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић.
Ејдус је истакао да је у том тренутку, кад је почео да спрема лик Кир Јање, био премлад за ту улогу, али ју је ипак прихватио зато што је, како је објаснио, био жељан комедије, а са друге стране није могао да одоли том компликованом задатку који се нашао испред њега.
- Док смо спремали комад, схватили смо да се бавимо нечим заиста озбиљним. Све време атмосфера је била одлична, а исто таква била је и подела. Представа живи већ две деценије, а за то време променила је чак девет управника - рекао је Ејдус.
Павлов је нагласио да је представа од премијере до данас "преживела много тога".
- Иза ње су разни штрајкови, један рат... Катице су изродиле шесторо деце, преминуло је пет колега... Ми пролазимо, али Стерија остаје. Представа је једноставна, а што је једноставно, то је и добро - оценио је Павлов.
Савин је истакао да Кир Јања "није тврдица ког баштини Стерија, већ странац у Србији".
Он је рекао да је представу радио из два разлога - унутрашњег (Кир Јања као аутсајдер) и спољашњег (ксенофобија која се ширилила у Београду у то време). Представа је премијерно изведена 25. децембра 1992 и већ те године проглашена је за најзначајније остварење у култури. У првој подели били су Предраг Ејдус (Кир Јања), Нада Блам (Јуца), Тамара Вучковић (Катица), Лепомир Ивковић (Мишић), Миленко Павлов (Кир Дима) и Михајло Викторовић (Петар).
Сценографију је урадио Герослав Зарић, костиме Бојана Никитовић, а музику је компоновала Ксенија Зечевић (1956-2006).
На Стеријином позорју 1993. године представа осваја три награде, а Предраг Ејдус добија и признање публике за најбоље глумачко остварење.
По избору позоришних критичара и београдских новинара "Кир Јања" је проглашена за најбољи комад и у тој години.
На Дан Народног позоришта ова представа добија још две награде и похвале: Предраг Ејдус и сценограф Герослав Зарић су лауреати Награде, а Нада Блам Похвале Народног позоришта.
Од првог извођења, представа је одиграна пред више од 70. 000 гледалаца. Гостовала је у Панчеву, Новом Саду, Вршцу, Лазаревцу, Пожаревцу, Бору, Ужицу, Приштини, Подгорици, Обреновцу, Крагујевцу, Неготину, Шапцу, Убу, Зајечару, Бору, Нишу, Бечу, Бања Луци, Скопљу, Куманову, Чикагу...
Предраг Ејдус, у улози Кир Јање, негативног комичног јунака којем је страст према новцу деформисала људски лик, и Лепомир Ивковић (Мишић) одиграли су свих 206 представа. Нада Блам је своју улогу једно време делила са Нелом Михаиловић. Улогу Кир Диме су, поред Миленка Павлова играли и Бошко Пулетић, Раде Миљанић и Пеђа Милетић, а Тамару Вучковић је заменила Златија Оцокољић, да би потом исти лик тумачиле и Милена Ђорђевиж и Данијела Томовиж. Десило се једном да у улогу Катице за свега сат времена „ускочи” Лидија Стевановић, која је исту ролу у то време играла у Новом Саду, а слугу Петра играли су Михајло Викторовић, Борис Андрушевић и Богдан Михајловић; краце време ову улогу је тумачио, као гост, Јанош Тот, а потом Тома Трифуновић, Србољуб Милин и Бошко Пулетић.
М.Б.