Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРИРЕЂЕН ЦИКЛУС "У СУСРЕТ ПРЕМИЈЕРИ"

29 март 2014

У оквиру циклуса "У сусрет премијери", у суботу 29. марта, у Музеју Народног позоришта у Београду одржан је програм посвећен опери Ђакома Пучинија "Тоска", у режији Дејана Прошева.
Јавно представљање овог ремек дела славног италијанског композитора, чија је премијера заказана за 2. април на Великој сцени, није било намењено само представницима медија, него и свим заинтересованим љубитељима позоришта и оперске уметности.
Том приликом, о овој опери, као и својим искуствима током рада на њеној припреми, говорили су редитељ, диригент и солисти, а модератор је био директор Музеја Драган Стевовић који је, у уводном делу, оценио да је "Тоска" саставни део репертоара свих озбиљних оперских кућа у свету.
Признати гост из Македоније, редитељ Прошев, који је већ имао прилику да постави ово дело, рекао је да "Тоска" представља велики изазов за сваког његовог колегу.
Он је истакао да је током досадашњих проба имао веома добру сарадњу са комплетном уметничком и ауторском екипом представе.
- Режија је традиционална, класична и верујем да ће бити веома интересантна публици - рекао је Прошев.
Диригент Ана Зорана Брајовић која је први пут дириговала "Тоску" 2006. године, казала је да јој је то једна од најдражих опера.
- Дуго сам изучавала њену партитуру. Тоска, Боеми и Мадам Батерфлај представљају врхунац Пучинијевог стварања. Што се тиче "Тоске" ту, заиста, нема ниједне погрешне ноте. Све је на свом месту и свака нота има своје значење  - оценила је Ана Зорана Брајовић.
Тенор Душан Плазинић, који је улогу Каварадосија први пут певао 1995. године у режији Борислава Поповића, каже да ју је тада урадио веома темељно и истакао да му је то овом приликом, у великој мери олакшало посао.
Правећи поређење између те и поставке Дејана Прошева, он је приметио да је сада "мизансцен другачији, а певање много лакше него што је било тада".
Ана Рупчић Петровић којој је, заједно са Јасмином Трумбеташ Петровић и Сузаном Шуваковић Савић, поверна насловна улога, изјавила је да је Тоску спремила још 2005. године.
- Тада сам била без искуства и нисам желела да је певам на сцени. Све има своје време и то увек наглашавам. У међувремену, певала сам је парцијално у Немачкој под диригентском управом маестра Дејана Савића. Драго ми је да ћу сада бити у прилици да је дочарам у целини и веома се радујем томе - рекла је Ана Рупчић Петровић.
Она је додала да би било веома интересантно да на једном од будућих извођења ове представе, улогу Тоске у сваком чину, пева друга солисткиња.
Њен предлог, в.д. директора Опере Јелена Влаховић, која је седела у публици, је прихватила и рекла да га усваја са задовољством.
Јасмина Трумбеташ Петровић, која ће улогом Тоске прославити две деценије уметничког рада, истакла је да ту ролу није певала до сада зато што је сматрала да за њу мора да постоји одређена и вокална и психичка зрелост.
Она се посебно осврнула на други чин представе који је, према њеним речима, веома захтеван и представља кулминацију драмске радње.
Додала је да је ова улога, што се ње тиче, дошла у право време зато што је, у међувремену, стекла и вокално и сценско искуство.
За крају сусрета, заједно са колегом Плазинићем, извела је одломак из дуета Каварадосија и Тоске из првог чина.
У великом ансамблу су и Јанко Синадиновић/ Дејан Максимовић (Каварадоси), Борис Трајанов к.г/ Миодраг. Д. Јовановић/ Александар Стаматовић (Скарпија), Павле Жарков/ Михаило Шљивић (Црквењак), Данило Стошић/ Игор Матвејев/ Дарко Ђорђевић (Сполета), Вук Матић/ Александар Пантелић/ Александар Стаматовић/ Страхиња Ђокић (Анђелоти), Михаило Шљивић/ Александар Пантелић/ Павле Жарков (Шароне), Иванка Раковић Крстоношић/ Јована Чуровић/ Јована Белић (Пастир) и Страхиња Ђокић/ Михаило Шљивић (Тамничар).
Циклус "У сусрет премијери", покренула је 14. децембра прошле године дирекција Опере Народног позоришта у Београду, у циљу што бољег упознавања јавности са оперским делом које се припрема за постављање на редован репертоар.
М.Б.