Вести

УРУЧЕНЕ „ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ“ КПЗС, МЕЂУ ДОБИТНИЦИМА И УМЕТНИЦИ ИЗ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

18 април 2012

Признање „Златна значка“, које додељују Културно-просветна заједница Србије (КПЗС) и Министарство вера и дијаспоре, уручено је 18. априла овогодишњим лауреатима на Сцени „Раша Плаовић“.

Према образложењу жирија, у којем су били државни секретар Министарства вера и дијаспоре Милорад Јакшић и књижевници Милован Витезовић и Марија Бишоп, награда се додељује за несебичан, предан и дуготрајан рад, и стваралачки допринос у ширењу културе.
Ове године додељено је 50 признања, а добитници „Златне значке“, између осталих, су првакиња Опере Народног позоришта у Београду Александра Ангелов, глумица Народног позоришта Вјера Мујовић, историчарка и кустоскиња Зорица Јанковић, књижевник Мирко Жарић, рок критичар Петар Пеца Поповић, музичар Владимир Марковић, мецена културе Бранислав Баћовић, посленици културе Славко Вејиновић, Ђорђе Вујчић, Предраг Вуковић Пеђолино и Никола Гогић, глумице Љиљана Ђурић и Весна Станковић, диригенти Снежана Деспотовић и Србољуб Динић, драмска списатељица и књижевна критичарка Сања Домазет, самоука сликарка Љиљана Вуковић...
Награда, коју од 1974.године додељује КПЗС, а од 2004. године се придружило и Министарство вера и дијаспоре, састоји се од позлаћене значке и повеље.
М.Б.