Вести

УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ ПРВАКИЊЕ ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ЈАДРАНКЕ ЈОВАНОВИЋ У АЛЖИРУ

1 јун 2015

Првакиња опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић гостовала је протекле недеље са великим успехом у Алжиру где је у оквиру културне манифестације „Константин, главни град арапске културе 2015. године“ одржала два солистичка концерта.
Оба наступа српске примадоне, прве вечери у престоници, Алжиру, и наредне у историјском граду Константину, испраћена су овацијама публике, као и огромном пажњом бројних арапских екектронских и штампаних медија који нису штедели речи хвале за све оно што им је Јадранка Јовановић приредила.
У оквиру првог концерта, она је одала постхумно признање славној алжирској уметници Фатими Зохри Бађи, познатој под уметничким именом Нура, која је преминула прошлог јуна у 72. години. У присуству министра културе Азедина Миубија, током концерта у престоничкој сали „Ibn Zaydun”, културног центра “Ryad El Feth”, српска уметница отпевала  је и једну од Нуриних познатијих песама.
-Извела сам ову песму велике алжирскее звезде класичне песме, Нуре, да би је посветила свим алжирским људима. Ово је мој начин да јој одам почаст – изјавила је том приликом наша оперска дива која је, уз пратњу пијанисте Николе Рацкова, отпевала и делове из комада великих имена опере и класичне музике међу којима су Ђоакино Росини, Ернест де Куртис, Магнус Блондал, Жорж Бизе, чувени српски композитор Станислав Бимички...
Такође, те вечери, извела је и познату песму „Немој ме оставити“ барда белгијске и француске шансоне Жака Брела.
„Савршено комбинујући гест и песму, уметница, која је и изврсни пијаниста,  извела је део из Бизеове опере „Кармен“... Својим лирским гласом, финоћом тона, и способношћу преношења емоција, српска дива је успела да заведе и избирљиву публику у Константину у сали „Ahmed Bey” својим музичким бисерима из света кроз које је водила публику у фасцинантни свет задивљујућих мелодија... Лепршавог гласа који као да дрхти док додирује емоције слушалаца одмах је освојила публику која није престајала са аплаузом и узвицима „браво“... - само су неки од бројних написа арапских медија  о наступу Јадранке Јовановић међу којима су државна новинска агенција “APS”, штампани дневници “El Mudjahid”, “Expression”, “Liberte”, “La nation arabe”… електронски медији „La Jour d’ Algerie”, “DK news”…
Посебно одушевљење код алжирске публике изазвало је извођење једне песме њиховог познатог композитора Камала Хамадија коју је он написао за своју супругу, певачицу Ану Оуахди, певачку звезду не само у Алжиру, него и у Француској.
 Такође, првакиња Народног позоришта у Београду одушевила је и тамошњу публику извођењем песама Елвиса Прислија (Love me tender), Френка Синатре (My Way), Скота Џоплина (The entertainer)… док је уз хришћанску химну “Amaying Grace”, како је оценио један алжирски критичар, „изузетном осећајношћу и музикалношћу ‘која се могла опипати’, понудила публици звучну палету без преседана“.
Током конференције за новинаре, која је уследила после овог спектакла, Јадранка Јовановић је, између осталог, рекла да је интерес који је публика у Константину показала за њене интерпретације од првих тактова био главна инспирација за концерт.
„Да посета Константину остане још један интензиван тренутак за памћење, према речима српске диве, олакшало јој је искуство од претходне вечери у престоничкој сали „Ibn Zaydun”, када је од публике добила исте емоције“, пренели су медији утиске са другог концерта.
Наступ првакиње Опере Народног позоришта у Београду одржан је у организацији амбасаде Алжира и друштва Српско – алжирског пријатељства“.
М.Б.