Вести

Велики успех представе „Рат и мир“ на Фестивалу у Санкт Петербургу

19 септембар 2023

Гостовање представе „Рат и мир“, по славном роману Лава Николајевича Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића, у чувеном Националном драмском театру Русије „Александрински“ у Санкт Петербургу на 14. Међународном  позоришном фестивалу „Александрински” изазвало је огромно интересовање публике, а у прилог томе говори и податак да су, за оба извођења – 18. и 19. септембра (укупно 2000 места), све улазнице распродате.

Одушевљена публика наградила је синоћ цео ансамбл великим аплаузом, а извођењу је претходила прес конференција на којој су, у присуству великог броја медија, говорили управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић, уметнички директор Драме националног театра Молина Удовички, редитељ Борис Лијешевић и уметнички директор Александринског театра Валериј Фокин.

Управник Светислав Гонцић захвалио је домаћинима што су омогућили Народном позоришту у Београду да, како је нагласио, „на тој историјској сцени изведемо нашу представу”, док је директорка Драме оценила да је ово гостовање круна свих досадашњих гостовања овог комада, али и подстицај за пуну посвећеност уметничког тима и целог ансамбла.

Редитељ Лијешевић је истакао да нема довољно речи којима би описао своје емоције и срећу што је „Рат и мир” позван да буде изведен на сцени овог величанственог позоришта које је, према његовом мишљењу, „једно од најзначајнијих изворишта модерног театра”.

Уз подсећање да је рад на овој представи, чија је премијера одржана прошле године, договоран неколико година, Лијешевић је приметио да је роман за то време „добијао на новим значењима”.

„Ниједно књижевно дело не исказује толико искрених и дубоких мисли о љубави, насупрот данашњем честом  сентиментално-површном представљању тог феномена“, указао је Лијешевић и подсетио на реченицу из „Злих духа” Достојевског да ће „лепота (љубав) спасити свет”.

Галерија