БИЗАРНО

црна комедија Жељка Хубача

О представи

О ДРАМИ БИЗАРНО

Драма Бизарно је на конкурсу Стеријиног позорја 2008. године, изабрана међу пет најбољих и штампана у часопису „Сцена“. Исте године је преведена на енглески језик и објављена у специјалном броју „Сцене“ на енглеском језику. Преведена је и на руски, бугарски и пољски језик. Праизведбу је имала у Босанком народном позоришту у Зеници у марту 2010. године, у режији Петра Каукова. На регионалном фестивалу Позоришта/казалишта у Брчком, у конкуренцији аутора са еx-YU простора (Мирко Ковач, Анте Томић и др), по одлуци жирија којим је председавала драматуршкиња из Загреба, Мани Готовац, освојио је Награду за најбољи драмски текст. Драма Бизарно је штампана у ауторовој истоименој књизи драма у издању КИЗ „Алтере“ Београд и Шабачког позоришта. 

* * *

... Бизарно је црнохуморна фуга о смрти, која се одвија на различитим нивоима једног солитера у којем живе наркомани, спонзоруше и мафијаши, а кроз коју провејава занимљиво пласиран осећај неизбежности трагичног исхода...

Никол Естваник Тејлор), Фуга о смрти (о драмском тексту Бизарно) American Theatre Magazin, Њујорк, фебруар 2010.


ЖЕЉКО ХУБАЧ
Рођен је у Тузли, 1967. године, дипломирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Његови драмски комади су до сада 32 пута премијерно изведени у професионалним позориштима у Србији, Бугарској, Хрватској, Босни и Херцеговини и репризирани више од 1000 пута. Представе рађене по његовим драмама и адаптацијама биле су у селекцији 39 позоришних фестивала (Стеријино позорје, Фестивал „Нова драма“ у Санкт Петербургу, Град-театар Будва, Сплитско лето, Фестивал БиХ драме у Зеници, Дани комедије у Јагодини, ЈоакимФест у Крагујевцу, Фестивал луткарских казалишта у Ријеци, Међународни позоришни фестивал за дјецу у Котору и др) и освојиле су више од 40 награда, а за драмске текстове Жељко Хубач је награђиван 10 пута у земљи и иностранству (Награда за најбољи драмски текст на Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ 1994, Награда „Бранислав Нушић“ Удружења драмских писаца Србије 1996. и 1998, Награда за најбољи текст на Фестивалу луткарских позоришта Србије 2002, Награда за најбољи комедиографски текст на Данима комедије 2004, Награда за најбољи савремени драмски текст на Сусретима позоришта/казалишта БиХ 2010. и др).  Драме су му превођене на енглески, немачки, руски, бугарски и пољски језик. Аутор је већег броја реализованих телевизијских емисија, два играна серијала и једне ТВ драме. Писао је позоришну критику за дневни лист „Данас“, био је уредник издања Музеја позоришне уметности Србије и позоришног часописа „Театрон“, главни уредник Издавачке делатности Народног позоришта у Београду и драматург Српског народног позоришта у Новом Саду. Тренутно је драматург Народног позоришта у Београду и уредник „Позоришних новина“. Професионално се бави и позоришном режијом.  


СНЕЖАНА ТРИШИЋ 
Рођена је 1981. године у Београду. Позоришну и радио режију је дипломирала 2009. на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Николе Јевтића и асистенткиње Алисе Стојановић.  
Значајније представе: Породичне приче Биљане Србљановић (Факултет драмских уметности, 2007); Разред Матјажа Зупанчича (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука, 2009); Самоудица Александра Радивојевића (Атеље 212, 2009); Хеда Габлер Хенрика Ибсена (Народно позориште у Београду, 2011); Пошто паштета? Тање Шљивар (Атеље 212, 2012); Чудо у Поскоковој Драги Анте Томића/Маје Пелевић (Народно позориште у Суботици, 2012); Народна драма Олге Димитријевић (Позориште „Бора Станковић“ у Врању, 2012); Пинокио Карло Колоди/у адаптацији Јелене Мијовић (Градско позориште Подгорица, 2013). Режирала је јавна читања савремених драма: Одрон Доре Делбијанко (Народно позориште у Београду, 2010);  Народна драма Олге Димитријевић (Hartefakt Fond и  Loud and Queer, Klub Gan, 2011);  Пошто паштета? Тање Шљивар (Атеље 212, 2011); Вилинска прашина  Димитрија Коканова (УК Пароброд, 2013). 
Представе које је режирала гостовале су на многим фестивалима у земљи и иностранству и добиле су бројне награде од којих су најзначајније:
- Чудо у Поскоковој  Драги – Награда за најбољу представу на фестивалу Тврђава театар у Смедереву, 2013. 
- Пинокио – Награда за најбољу представу на 21. Которском фестивалу позоришта за дјецу, по оцени Дечјег жирија и Жирија града Котора, 2013.
Хеда Габлер – Награда за најбољу представу на Фестивалу „Театар у једном дејству“ у Младеновцу, 2011.
Самоудица – Награда за режију „Љубомир-Муци Драшкић“, Атеље 212 и Град Београд, 2009.
Породичне приче – Награда за режију на SETKANI / ENCOUNTER 2008 (Интернационални  студентски позоришни фестивал у Брну), Република Чешка, 2008.
Награда „Др Хуго Клајн“ најбољем студенту позоришне режије у генерацији, Факултет драмских уметности, 2007. 
Као добитник Кенедијеве стипендије (John F. Kennedy Center for the Performing Arts, U.S. State depertment), учествовала је у програму за позоришне редитеље и похађала бројне радионице у Вашингтону, Њујорку и Чикагу, 2010. Од  августа 2013. стални је редитељ Народног позоришта у Суботици.

Премијерно извођење

Премијера: 1. октобар 2013. Шабачко позориште
12. октобар 2013. Народно позориште у Београду/Сцена „Раша Плаовић“

Копродукција са Шабачким позориштем

Редитељка Снежана Тришић
Драматург Спасоје Ж. Миловановић
Сценограф Дарко Недељковић
Костимографкиња Марина Меденица
Композитор Срђан Марковић
Сценски покрет Тамара Антонијевић
Сценски говор Диана Маројевић Диклић

Премијерна подела:
Мартин, Ричи, Дејан Игор Ђорђевић
Ђиђа, Саша, Гага Никола Вујовић
Воја, Милан, Бикса Милош Ђорђевић
Катарина, Мајда, Светлана Соња Милојевић
Мина, Ксенија, Ива Сузана Лукић

Организаторка Јасмина Урошевић
Инспицијенткиња Сандра Жугић Роквић
Суфлерка Даница Стевановић
Дизајн звука Владимир Петричевић
Асистент драматурга Димитрије Коканов
Асистенткиња организаторке Наталија Игњић
Асистенткиња сценографа Ема Стојковић
Дорада костима Олга Мрђеновић
Мајстор маске Драгољуб Јеремић
Мајстор светла Душан Пивач
Мајстор позорнице Зоран Мирић
Мајстор тона Дејан Дражић

У Шапцу представу воде:
Инспицијенткиња Софија Карајић
Суфлерка Зорица Стевановић
Шминкерка, власуљарка Гордана Баровић
Мајстор светла Миодраг Поповић
Мајстор тона Коста Павловић
Мајстор позорнице Чедомир Вучинић
Технички руководилац Радивој Костадиновић
Декор и костими су израђени у радионицама Народног позоришта у Београду