BIZARNO

crna komedija Željka Hubača

O predstavi

O DRAMI BIZARNO

Drama Bizarno je na konkursu Sterijinog pozorja 2008. godine, izabrana među pet najboljih i štampana u časopisu „Scena“. Iste godine je prevedena na engleski jezik i objavljena u specijalnom broju „Scene“ na engleskom jeziku. Prevedena je i na ruski, bugarski i poljski jezik. Praizvedbu je imala u Bosankom narodnom pozorištu u Zenici u martu 2010. godine, u režiji Petra Kaukova. Na regionalnom festivalu Pozorišta/kazališta u Brčkom, u konkurenciji autora sa ex-YU prostora (Mirko Kovač, Ante Tomić i dr), po odluci žirija kojim je predsedavala dramaturškinja iz Zagreba, Mani Gotovac, osvojio je Nagradu za najbolji dramski tekst. Drama Bizarno je štampana u autorovoj istoimenoj knjizi drama u izdanju KIZ „Altere“ Beograd i Šabačkog pozorišta. 

* * *

... Bizarno je crnohumorna fuga o smrti, koja se odvija na različitim nivoima jednog solitera u kojem žive narkomani, sponzoruše i mafijaši, a kroz koju provejava zanimljivo plasiran osećaj neizbežnosti tragičnog ishoda...

Nikol Estvanik Tejlor), Fuga o smrti (o dramskom tekstu Bizarno) American Theatre Magazin, Njujork, februar 2010.


ŽELjKO HUBAČ
Rođen je u Tuzli, 1967. godine, diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi dramski komadi su do sada 32 puta premijerno izvedeni u profesionalnim pozorištima u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i reprizirani više od 1000 puta. Predstave rađene po njegovim dramama i adaptacijama bile su u selekciji 39 pozorišnih festivala (Sterijino pozorje, Festival „Nova drama“ u Sankt Peterburgu, Grad-teatar Budva, Splitsko leto, Festival BiH drame u Zenici, Dani komedije u Jagodini, JoakimFest u Kragujevcu, Festival lutkarskih kazališta u Rijeci, Međunarodni pozorišni festival za djecu u Kotoru i dr) i osvojile su više od 40 nagrada, a za dramske tekstove Željko Hubač je nagrađivan 10 puta u zemlji i inostranstvu (Nagrada za najbolji dramski tekst na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ 1994, Nagrada „Branislav Nušić“ Udruženja dramskih pisaca Srbije 1996. i 1998, Nagrada za najbolji tekst na Festivalu lutkarskih pozorišta Srbije 2002, Nagrada za najbolji komediografski tekst na Danima komedije 2004, Nagrada za najbolji savremeni dramski tekst na Susretima pozorišta/kazališta BiH 2010. i dr).  Drame su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, bugarski i poljski jezik. Autor je većeg broja realizovanih televizijskih emisija, dva igrana serijala i jedne TV drame. Pisao je pozorišnu kritiku za dnevni list „Danas“, bio je urednik izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i pozorišnog časopisa „Teatron“, glavni urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu i dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Trenutno je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i urednik „Pozorišnih novina“. Profesionalno se bavi i pozorišnom režijom.  


SNEŽANA TRIŠIĆ 
Rođena je 1981. godine u Beogradu. Pozorišnu i radio režiju je diplomirala 2009. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jevtića i asistentkinje Alise Stojanović.  
Značajnije predstave: Porodične priče Biljane Srbljanović (Fakultet dramskih umetnosti, 2007); Razred Matjaža Zupančiča (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, 2009); Samoudica Aleksandra Radivojevića (Atelje 212, 2009); Heda Gabler Henrika Ibsena (Narodno pozorište u Beogradu, 2011); Pošto pašteta? Tanje Šljivar (Atelje 212, 2012); Čudo u Poskokovoj Dragi Ante Tomića/Maje Pelević (Narodno pozorište u Subotici, 2012); Narodna drama Olge Dimitrijević (Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju, 2012); Pinokio Karlo Kolodi/u adaptaciji Jelene Mijović (Gradsko pozorište Podgorica, 2013). Režirala je javna čitanja savremenih drama: Odron Dore Delbijanko (Narodno pozorište u Beogradu, 2010);  Narodna drama Olge Dimitrijević (Hartefakt Fond i  Loud and Queer, Klub Gan, 2011);  Pošto pašteta? Tanje Šljivar (Atelje 212, 2011); Vilinska prašina  Dimitrija Kokanova (UK Parobrod, 2013). 
Predstave koje je režirala gostovale su na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu i dobile su brojne nagrade od kojih su najznačajnije:
- Čudo u Poskokovoj  Dragi – Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Tvrđava teatar u Smederevu, 2013. 
- Pinokio – Nagrada za najbolju predstavu na 21. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, po oceni Dečjeg žirija i Žirija grada Kotora, 2013.
Heda Gabler – Nagrada za najbolju predstavu na Festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu, 2011.
Samoudica – Nagrada za režiju „Ljubomir-Muci Draškić“, Atelje 212 i Grad Beograd, 2009.
Porodične priče – Nagrada za režiju na SETKANI / ENCOUNTER 2008 (Internacionalni  studentski pozorišni festival u Brnu), Republika Češka, 2008.
Nagrada „Dr Hugo Klajn“ najboljem studentu pozorišne režije u generaciji, Fakultet dramskih umetnosti, 2007. 
Kao dobitnik Kenedijeve stipendije (John F. Kennedy Center for the Performing Arts, U.S. State depertment), učestvovala je u programu za pozorišne reditelje i pohađala brojne radionice u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu, 2010. Od  avgusta 2013. stalni je reditelj Narodnog pozorišta u Subotici.

Premijerno izvođenje

Premijera: 1. oktobar 2013. Šabačko pozorište
12. oktobar 2013. Narodno pozorište u Beogradu/Scena „Raša Plaović“

Koprodukcija sa Šabačkim pozorištem

Rediteljka Snežana Trišić
Dramaturg Spasoje Ž. Milovanović
Scenograf Darko Nedeljković
Kostimografkinja Marina Medenica
Kompozitor Srđan Marković
Scenski pokret Tamara Antonijević
Scenski govor Diana Marojević Diklić

Premijerna podela:
Martin, Riči, Dejan Igor Đorđević
Điđa, Saša, Gaga Nikola Vujović
Voja, Milan, Biksa Miloš Đorđević
Katarina, Majda, Svetlana Sonja Milojević
Mina, Ksenija, Iva Suzana Lukić

Organizatorka Jasmina Urošević
Inspicijentkinja Sandra Žugić Rokvić
Suflerka Danica Stevanović
Dizajn zvuka Vladimir Petričević
Asistent dramaturga Dimitrije Kokanov
Asistentkinja organizatorke Natalija Ignjić
Asistentkinja scenografa Ema Stojković
Dorada kostima Olga Mrđenović
Majstor maske Dragoljub Jeremić
Majstor svetla Dušan Pivač
Majstor pozornice Zoran Mirić
Majstor tona Dejan Dražić

U Šapcu predstavu vode:
Inspicijentkinja Sofija Karajić
Suflerka Zorica Stevanović
Šminkerka, vlasuljarka Gordana Barović
Majstor svetla Miodrag Popović
Majstor tona Kosta Pavlović
Majstor pozornice Čedomir Vučinić
Tehnički rukovodilac Radivoj Kostadinović
Dekor i kostimi su izrađeni u radionicama Narodnog pozorišta u Beogradu