Vesti

DRAMA „BIZARNO“ U TAKMIČARSKOJ SELEKCIJI 59. STERIJINOG POZORJA

25 mart 2014

Drama “Bizarno”, po tekstu Željka Hubača i u režiji Snežane Trišić, uvrštena je u Selekciju nacionalne drame i pozorišta na 59. Sterijinom pozorju koje će krajem maja biti održano u Novom Sadu.
Prema izboru selektora Sterijinog pozorja Igora Bojovića, u okviru takmičarske selekcije biće izvedene i predstave "Unosno mesto" po tekstu Ostrovskog u režiji Egona Savina i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i Nušićeva "Gospođa ministarka" koju će, u režiji Tatjane Mandić Rigonat izvesti beogradsko Pozorište "Boško buha".
Nušićevom "Ožalošćenom porodicom", koju je režirao Nikola Pejaković, predstaviće se Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke a somborsko Narodno pozorište izvešće dramu "Gospođa Olga", po tekstu Milutina Bojića u režiji Gorčina Stojanovića.
Predstavu "Princip (Mali mi je ovaj grob)", po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Mihala Zadara, izvešće Šaulšpilhaus iz Beča, a s dramskim delom "Neoplanta" , rađenim po romanu Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana, nastupiće Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz.
U takmičarskom programu Sterijinog pozorja su i predstava Beogradskog dramskog pozorišta "Trpele", Milene Depolo i Bobana Skerlića, koji je i reditelj i "Koštana", Borisava Stankovića, u Urbanovoj režiji i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.
Predstava “Bizarno, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, premijerno je izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šapcu i 12. oktobra na Sceni “Raša Plaović”.
Hubačev crnohumorni komad, koji ima trodelnu strukturu, u okviru koje glumci igraju po tri lika, je priča o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju.
U njemu se na bizarno duhovit način prelamaju jezivi zločini, smrt, nasilje, ubistva i samoubistva, traume, zavisnosti, seksualno zlostavljanje i ekploatacija žena, destrukcija i samodestrukcija, istorijsko i geografsko nasleđe i predodređenje, kroz kataklizmično osećanje beznađa u svakodnevnom životu i odnosima.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE

Predstave