Vesti

DRAMA "ELEKTRA" U TAKMIČARSKOJ SELEKCIJI 62. STERIJINOG POZORJA, BALET "KO TO TAMO PEVA", VAN KONKURENCIJE, OTVARA FESTIVAL

21 mart 2017

Predstava „Elektra“, po tekstu Danila Kiša, u režiji Ive Milošević, uvrštena je u zvaničnu selekciju 62. Sterijinog pozorja, dok će balet "Ko to tamo peva", van konkurencije otvoriti festival koji će ove godine biti održan od 26. maja do 3. juna.
Na toj najznačajnijoj pozorišnoj manifestaciji u našoj zemlji i regionu, „Elektra“, će biti izvedena u takmičarskoj selekciji "Porodični i drugi demoni", a po izboru selektora Miroslava Radonjića, uvrštene su i sledeće predstave: “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji Igora Vuka Torbice (Prešernovo gledališče Kranj i Slovensko ljudsko gledališče Celje; “Ruža uvela” Bora Stanković/Jelena Mijović, režija Milan Nešković (Pozorište “Bora Stanković” Vranje); “Na Drini ćuprija” (Ivo Andrić/Kokan Mladenović SNP Novi Sad); “Hipnoza jedne ljubavi” tekst i režija Duško Kovačević (Zvezdara teatar); “Moje dete” Stojan Srdić, Ana Đorđević (Beogradsko dramsko pozorište); “Novo doba” Vuk Bošković, režija Dino Mustafić (Bitef teatar, ArtHub Sarajevo), "Deca radosti" Milena Marković, režija Snežana Trišić (Atelje 212) i "Maestro" Milivoje Mlađenović, režija Milan Nešković (Narodno pozorište Sombor).
Radonjić je u obrazloženju naveo da je rediteljka Milošević antologijsku dramu Danila Kiša, po Euripidovom komadu,
postavila u klasičnijem scenskom obliku, bez grubih paralela sa savremenošću i nepotrebnih aluzija na fenomene današnjeg društva.
- Univerzalna priča o odnosu zločinca i žrtve, relativnosti apsolutnih sudova o etičkom kodeksu i pravu na osvetu,
podsetila je na to da je pozorište od antičkih vremena umetnost zasnovana, pre svega, na literarno relevantnom tekstualnom predlošku, i da najčešće dosledno protumačen na sceni postiže značajne estetske efekte. Sve je u predstavi Narodnog pozorišta pažljivo promišljeno i odmereno, od scenskog govora za koji je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović, preko svedene i opčinjavajuće muzike Vladimira Pejkovića, inteligentno osmišljenog Hora, scenografije Gorčina Stojanovića, do briljantnih uloga, pre svih Nade Šargin kao Elektre i Dušanke Stojanović Glid kao Klitemnestre, pogotovo u njihovom sučeljavanju koje verovatno predstavlja najblistaviju glumačku scenu celokupne sezone - ocenio je selektor Radonjić, koji je ujedno i direktor Pozorja.
U podeli su i Marko Janketić (Orest), Pavle Jerinić (Pilad), Aleksandar Đurica (Zidar), Branko Jerinić (Strofije), Darko Tomović (Egist), studenti FDU i AU Mina Nikolić, Bojana Đurašković, Joakim Tasić, Stefan Radonjić (Hor) i Vladimir Pejković (Muzičar).
Predstava je premijerno izvedena 25. decembra prošle godine na Sceni "Raša Plaović".
Festival u Novom Sadu, na Sceni "Jovan Đorđević", 26. maja otvoriće kultna baletska predstava Narodnog pozorišta "Ko to tamo peva", u koreografiji i režiji Staše Zurovca, koja će biti izvedena van konkurencije.
Libreto je urađen na osnovu scenarija istoimenog čuvenog filma Dušana Kovačevića, a muziku je komponovao Voki Kostić.
Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima u zemlji, regionu i širom sveta.
Od premijere, 22. decembra 2004. godine, balet "Ko to tamo peva" je odigran 169. puta pred više od 80.000 gledalaca.
M.B.