Vesti

PREDSTAVA „KANjOŠ MACEDONOVIĆ“ 20. JUNA OTVARA FESTIVAL GRAD TEATAR BUDVA

30 maj 2014

Predstavom „Kanjoš Macedonović“ u režiji Vide Ognjenović, koja je i autor teksta, 20. juna biće otvoren 28. Festival Grad teatar Budva.
Poznati komad, koji je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Budva grad teatrom, premijerno je izveden 8. jula 2011. godine u okviru tog festivala, dok je beogradska premijera održana 22. oktobra na Velikoj sceni.
Naslovnog junaka igra Igor Đorđević, a u velikom glumačkom ansamblu nalaze se i Marko Baćović k.g. (Daskale, ikonopisac), Predrag Ejdus (Dužd, Frančesko Foskari), Branislav Lečić k.g. (Furlan, ražalovani zapovednik broda, odmetnik), Aleksandar Đurica (Nikodim, zovu ga Mrkodim), Branko Vidaković (Luka, lukaviji i od Goluba i od lisice), Pavle Jerinić (Vukac, najljepši, a hrabar), Branko Jerinić (Stijepo, sudija i uglednik), Zoran Ćosić (Mitar, pametar, puna usta narodnih izreka), Radovan Miljanić (Golub, pitom i lukav, na priliku svome imenu), Nebojša Kundačina (Krsto, pozivar jakog glasa, čuje se od Praskvice do granice), Mišo Obradović k.g. (Stevan, ljuti, naprasiti Andrović), Ivan Bosiljčić (Rado, željan dalekog svijeta), Hadži Nenad Maričić (Otac Filimon, kaluđer, pisar i učitelj), Lepomir Ivković (Otac Gerasim, kaluđer putnik), Andreja Maričić (Druško di Kataro, tumač, doušnik, stražar i još ponešto), Milo Lekić k.g. (Nikolo Diedo, kapetan od straže u Mlecima), Zorana Bećić k.g. (Ivka, nekad pčela, nekad osa, bacila čini na Kanjoša), Stela Ćetković (Katna, Ivkina maćeha, ugledna matrona), Sena Đorović (Vidosava, lijepa kćer Golubova, koju je Vukac ugrabio), Milena Đorđević (Đovana Gracija Foskari, duždeva kćer), Biljana Đurović k.g. (Sinjora de Dolči, njena pratilja), Marta Ćeranić k.g. (Sinjorina de Dolči, drugarica duždeve kćeri) i Stevan Piale (Rektor Andrea da Molin).
U autorskoj ekipi nalaze se Božo Koprivica (dramaturg), Miodrag Tabački (scenograf), Ljiljana Dragović (kostimograf), Radovan Knežević (scenski govor), Zoran Erić (muzika), Saša Krga (scenski pokret)...
Inače, ova drama u tri čina prema Stefanu Mitrovu Ljubiši, praizvedena je 28. jula 1989. godine na pomenutoj pozorišnoj manifestaciji, takođe u režiji Vide Ognjenović koja je lik naslovnoj junaka poverila Žarku Lauševiću, a u podeli su bili i Darko Tomović, Marko Baćović, Predrag Tasovac, Irfan Mensur, Predrag Miletić, Milan Mihailović, Toni Laurenčić, Gojko Baletić, Petar Kralj, Savo Radović, Stojan Dečermić, Petar Božović, Rade Marković, Vladan Gajović, Lepomir Ivković, Vesna Trivalić, Jasmina Ranković...
Autorka smatra da u novoj glumačkoj podeli, sa drugačijim idejama i u drugim okolnostima, predstava deluje kao obnovljeni razgovor sa Kanjošem.
Prema njenim rečima, ovaj začudni junak iz legende, koji se nalutao po dalekim svetovima, umorio od istorije i događaja, došao je u naše vreme i naše okolnosti, da nam pokaže sve ožiljke koje je usput dobio, ali i ko smo mi, i kakvi smo...
Osim "Kanjoša Macedonovića", u Budvi će reprizno biti izveden još jedan komad koji je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa pomenutim Festivalom.
Reč je o drami „Uspavanka za Vuka Ničijeg“, po romanu Ksenije Popović u dramatizaciji Bojane Mijović i režiji Đurđe Tešić.
U ovoj predstavi o ljubavi i prijateljstvu četvoro ljudi odraslih u domu za nezbrinutu decu, koja je premijerno izvedena 9. jula 2013. godine u budvanskom Starom gradu, uloge tumače Viktor Savić k.g. (Vuk), Marija Vicković (Klara), Bojan Krivokapić (Ćoro), Pavle Jerinić (David) i Vanja Milačić k.g. (Ana).
- Tema i romana i predstave je nešto što predstavlja tabu, nešto o čemu se ne govori previše javno, nešto za šta smatramo da se nikad ne dešava nama, već uvek nekom drugom. Jedno od pitanja koje predstava pokreće glasi: kako li je to boraviti u koži nekoga ko ne zna čiji je, ko odrasta sa svešću da svi oni zakoni prirode o kojima toliko slušamo, koji teraju majke da vole svoju decu, u njegovom slučaju nisu važili - kaže Ksenija Popović.
Dramaturg je Spasoje Ž. Milovanović, a u saradničkoj ekipi su i Boris Maksimović (scenograf), Sara Kurtović (kostimograf), Vladimir Pejković (kompozitor), Radovan Knežević (autor scenskog govora), Barbara Tolevska (organizator), Saša Tanasković (inspicijent), Gordana Perovski (sufler)...
Beogradska premijera održana je 3. novembra na Sceni "Raša Plaović".
Ovogodišnji festival Grad teatar Budva biće zatvoren 10. avgusta.
M.B.