Vesti

NEBOJŠA DUGALIĆ OTVORIO 59. “STERIJINO POZORJE”, „BIZARNO“ U TAKMIČARSKOJ SELEKCIJI

26 maj 2014

Besedom prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojše Dugalića i predstavom "Unosno mesto", rađenom prema tekstu Aleksandra Ostrovskog u režiji Egona Savina i izvođenju ansambla JDP-a, u ponedeljak 26. maja u Novom Sadu otvoreno je 59. Sterijino pozorje.
Taj najznačajniji domaći pozorišni festival počeo je minutom ćutanja za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su proteklih dana pogodile našu zemlju.
Stoga je i Dugalić, pre nego što se besedom naslovljenom ‘’Umesto otvaranja, a u ime trajne otvorenosti” obratio publici u prepunoj velikoj dvorani SNP-a, rekao da posle svih ovih nemilih događaja, “teško da bi u svemu mogli da se prepoznamo, osim u onoj večnoj hamletovskoj – ostalo je samo ćutanje“.
Kako se ovo Sterijino pozorje održava u znaku važnih jubileja, 450 godina od rođenja Šekspira, 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića i veka od početka Prvog svetskog rata, Dugalić je na početku svog govora podsetio na nemerljivo nasleđe koje su nam ostavili slavni engleski „dramatik“i “naš veliki dramatograf“.
Ne možemo a da se ne upitamo „kakvi smo, mi danas, dužnici njihove ostavštine, tog nemerljivog nasleđ“, kazao je Dugalić i na pitanje koje postavlja, zašto smo dužnici a ne naslednici, odgovorio da je to “zato što nije moguće biti istinski naslednik onoga čemu se nikada ne možemo dovoljno odužiti“.
A da bismo uopšte naslednici postali, “moramo se najpre naučiti da dugujemo, ne bismo li se, kroz nauk dugovanja, i nasledništva, možda, udostojili“, rekao je Dugalić koji je i član žirija 59. Sterijinog pozorja. Osim njega, o nagradama će odlučivati i reditelj Ljuboslav Majera (predsednik), dramaturg Boban Jevtić, rediteljka Anđelka Nikolić i književnik Slobodan Tišma.
Do 3. juna u Selekciji nacionalne drame i pozorišta biće izvedeno devet predstava, među kojima je i crnohumorna drama Željka Hubača “Bizarno” koju je beogradski Nacionalni teatar uradio u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem.
Prema izboru selektora Sterijinog pozorja Igora Bojovića, publika će videti i dva Nušićeva komada - "Gospođu ministarku" koju će, u režiji Tatjane Mandić Rigonat izvesti beogradsko Pozorište "Boško buha" i "Ožalošćenu porodicu", u inscenaciji Nikole Pejakovića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.
Somborsko Narodno pozorište odigraće dramu "Gospođa Olga", po tekstu Milutina Bojića u režiji Gorčina Stojanovića, dok će Šaulšpilhaus iz Beča nastupiti sa dramom "Princip (Mali mi je ovaj grob)", po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Mihala Zadara.
U takmičarskom programu Sterijinog pozorja su i predstava Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz "Neoplanta" , rađenoj po romanu Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana, Beogradskog dramskog pozorišta "Trpele", Milene Depolo i Bobana Skerlića, koji je i reditelj i "Koštana", Borisava Stankovića, u Urbanovoj režiji i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.
Predstava “Bizarno” premijerno je izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šapcu i 12. oktobra na Sceni “Raša Plaović”.
Hubačev crnohumorni komad, koji ima trodelnu strukturu, u okviru koje glumci igraju po tri lika, je priča o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju.
U njemu se na bizarno duhovit način prelamaju jezivi zločini, smrt, nasilje, ubistva i samoubistva, traume, zavisnosti, seksualno zlostavljanje i ekploatacija žena, destrukcija i samodestrukcija, istorijsko i geografsko nasleđe i predodređenje, kroz kataklizmično osećanje beznađa u svakodnevnom životu i odnosima.
M.B.