Vesti

Plakat za predstavu „Elektra“, autora Jovana Tarbuka, osvojio drugu nagradu na 16. Izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, koju organizuje Sterijino pozorje

12 maj 2019

Na 16. Izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, koju organizuje Sterijino pozorje, plakat za predstavu Narodnog pozorišta u Beogradu „Elektra“, autora Jovana Tarbuka, osvojio je drugu nagradu.

Žiri u sastavu – Atila Kapitanj, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek za grafičke komunikacije (predsednik), Branislav Dobanovački, grafički dizajner – profesor u penziji i Slobodan Štetić, redovni profesor, pregledao je 115 radova 45 autora.

Izložba će biti organizovana u Novom Sadu povodom 64. Sterijinog pozorja, od 26. maja do 3. juna 2019. godine.

Postavka će ponuditi pregled najnovije produkcije pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u Republici Srbiji.

Inače, u okviru Glavnog programa ovogodišnjeg Pozorja, Narodno pozorište učestvovaće 2. juna sa mjuziklom “Bolivud”, po tekstu i u režiji Maje Pelević, na muziku Anje Đorđević.

Selektor Svetislav Jovanov, odabrao je za Selekciju nacionalne drame osam predstava koje odlikuje, kako je naveo, autentičan i istraživački pristup problematici ženske emancipacije.

Osim „Bolivuda“, reč je o predstavama “Petrijin venac” prema romanu Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić, režiji Bobana Skerlića i izvođenju Ateljea 212 iz Beograda, “Zla žena” Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, “Neustrašive – kao i sve slobodne devojke” Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatar iz Berlina, “Karolina Nojber” Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Hasanaginica” prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, “Kozocid” autorke i rediteljke Vide Ognjenović, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, te "M.I.R.A". prema konceptu i u režiji Andraša Urbana, u produkciji Bitef teatra.

„Socijalna katastrofa u zabačenom gradiću na granici, izazvana propašću lokalne fabrike, koju (privremeno) odlaže obećanje dolaska bolivudskog filmskog producenta, predstavlja temelj na kojem Maja Pelević gradi svoju gorko vedru, šarmantno nihilističku parodiju o simboličnoj propasti naših savremenih fabrika iluzija. Efikasno manipulišući i razgrađujući dramaturške i muzičke konvencije mjuzikla, uz pomoć atraktivne matrice Anje Đorđević, autorka pronalazi samosvojnu dimenziju društvenog angažmana s obeju strana granice iluzionističke igre“, naveo je Jovanov u obrazloženju.

„Bolivud“ je premijerno izveden 25. maja prošle godine na Sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković.

U predstavi učestvuju i muzičari Nevena Penčić, Aleksandar Solunac i Danilo Tirnanić.

Koreograf je Igor Koruga, scenograf Igor Vasiljev, a kostimograf Marina Vukasović Medenica.

Radnja komada pisanog u stihovima počinje u trenutku kada u mali grad na granici dolazi bolivudski producent koji želi da u bivšoj fabrici „Mladost”, koja je sada pozorište, otvori studio i pruži priliku glumcima, a i svim drugim ljudima u tom mestu da dobiju ulogu u bolivudskom spektaklu…
M.B.