Vesti

Održana promocija knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“ (drugo dopunjeno izdanje) autora Milovana Zdravkovića

11 decembar 2021

Promocija knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“ (drugo dopunjeno izdanje) autora Milovana Zdravkovića, u izdanju Festivala monodrame i pantomime, održana je 11. decembra na Sceni „Raša Plaović“.

Prethodna knjiga objavljena je pre tri godine, a u ovo dopunjeno izdanje uvršteno je oko stotinak novih priča sa scene i oko nje, iz pozorišnog bifea, glumačkih druženja... 

Anegdote na nepretenciozan način ilustruju odnose između ljudi u pozorištu, njihov odnos prema lokalnoj sredini, ali i sredine prema njima, posredno objašnjavajući društveno stanje i duh toga doba. 

Priče u ovoj knjizi svrstane su u 20 grupa: patriotsko-rodoljubive, o posvećenosti, odnos prema velikim umetnicima, o socijalnom statusu glumaca, uticaj politike na pozorište, pozorište i kritika, anegdote iz kafane, glumci i nadimci, odnos prema publici, o reklami i dobrotvorima. 

U svom osnovnom značenju, anegdotski, humorni pristup pozorištu i njegovim poslenicima i prosveštenicima ima za svrhu da izrazi, ili izvrgne kritici, pojedine estetičke, etičke ili erotske pristupe ili preterivanja koja su se dogogodila u našem pozorištu i pozorišnom životu u rasponu vremena od Joakima Vujića, pa do Petra Kralja.

Osim autora, o knjizi su govorili teatrolog Aleksandra Milošević i dramski umetnici Rada Đuričin, Vesna Stanković i Gojko Baletić. 

U okviru programa, kao specijalni gosti nastupili su Duo Moderato i baletski par Marina Miletić i Rafaele Diliđente.