Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE “VIRDžINIJA VULF”

2 mart 2011

U okviru ciklusa „Promocije“, u sredu 2. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu održana je promocija knjige Aleksandre Lemason „Virdžinija Vulf“ koju je objavila izdavačka kuća „CLIO“.

Knjiga francuske novinarke Lemason, objavljena u okviru edicije “Klepsidra”, daje nove uvide zasnovane na brižljivom istraživačkom radu autorke, biografskim podacima velike spisateljice i njenim delima.
Prema rečima urednika edicije i univerzitetskog profesora Zorana Paunovića, nastojeći da rasplete niti Virdžinijinog duha, Lemason čitaocima nudi mogućnost drugačijeg povezivanja činjenica i otkriva čime je takvo jedinstveno stvaralaštvo podstaknuto. On je istakao da ova knjiga, iako je teško zanemariti legendu, predstavlja poziv na ponovno čitanje Virdžinije Vulf, bez ikakvih predrasuda o njenom životu.
Lemason, pokušava da nađe odgovor na pitanje ko je Virdžinija Vulf, istražujući njene depresije, ludilo, samoubistvo.
Pažljivim stilskim izrazom, autorka započinje svoje otkrivanje od kraja, od spisateljicinih dela, nadajući se otkrivanju početka.
Virdžinija Vulf, jedna od najvećih britanskih romansijerki, u martu 1941. godine, u svojoj 59. godini, odlučila je da okonča život. Nije studirala, nije imala dece i veći deo života je provela s istim čovekom. Iza sebe je ostavila obimno književno delo, koje čini 11 romana, četiri eseja, pozorišni komad i stotinak kritičkih članaka.
O knjizi su govorili i Biljana Dojčinović i Aleksandar Dimitrijević, docenti Filozofskog fakulteta u Beogradu.
M.B.