Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta održana promocija knjige Ane Radošević „O scenskim izvođenjima Ohridske legende Stevana Hristića”

28 novembar 2017

Promocija knjige Ane Radošević „O scenskim izvođenjima Ohridske legende Stevana Hristića" – prilog istoriografiji baletske umetnosti, održana je 28. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta, povodom sedam decenija od prvog izvođenja tog baleta.

Knjigu je priredila muzikolog i kompzitor dr Nadežda Mosusova, a osim nje, u programu su učestvovali direktor Muzikološkog instituta SANU dr Katarina Tomašević, naučni savetnik i muzikolog u Muzikološkom institutu SANU dr Melita Milin (urednik izdanja), osnovač i urednik časopisa „Orhestra“ Ivana Milovanović, profesor mr Vladimir Jovanović i teatrolog dr Sanja Živanović koja je, ujedno, bila i moderator programa.

„Ohridska legenda“, jedan od naših najznačajnijih baleta i prvi posleratni četvoročini balet, pretpremijerno je izvedena 28. novembra 1947. godine, a premijerno dan kasnije, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u koreografiji Margarite Froman.

Poslednja premijera u Narodnom pozorištu, u koreografiji Dimitrija Parlića, održana je 7. maja 1985. godine.
Ana Radošević je kao solista, koreograf, reditelj i rukovodilac Baleta, bila član Narodnog pozorišta od 1944. do 1970. godine.

Hristić je prvo bio dirigent u Narodnom pozorištu od 1912. godine, a potom je od 1924. do 1934. godine obavljao funkciju direktora Opere.

„Ohridska legenda“ je stekla ogromnu popularnost ne samo na prostoru bivše socijalističke Jugoslavije, nego i u inostranstvu od kada je krenula na gostovanja, 1951. godine.
M.B.